Zöldbanán liszt

A kép a Google images-ről való

 HáziPatika.com

zöldbanán0Egy nemrég felfedezett megoldás segíthet azokon, akik jobban kívánják a szénhidrátot, mint az szükséges lenne. A megoldás a banánliszt lehet.

A zöld banánból készült liszttel tetszőlegesen helyettesíthetünk bármilyen lisztet, egyáltalán nincsen banán íze és egy olyan rezisztens keményítőt tartalmaz, amely szervezetünkben rostként viselkedik. Emiatt vércukorszintünket is a megfelelő értéken tartja és tovább érezhetjük magunkat tőle teltebbnek, jóllakottabbnak. És van még egy jó hír! Mivel a rezisztens keményítőt a test nem tudja teljesen elnyelni, ezért az ezzel készült ételekből kevesebb kalóriát nyerhetünk ki.
A banánhoz hasonlóan a banánlisztnek magas kálium- és magnézium tartalma van, amely szívünk aktivitásának, illetve az idegeinknek és az izomaktivitásunknak tesz jót. James Taylor-Grime, a brazil éretlen banánokból banánlisztet készítő brit Nutryttiva cég főnöke igen bizakodó a termékkel kapcsolatban. Elmondása szerint ugyan csak egy hónapja kezdték el értékesíteni a banánlisztet, de az eladások hetente duplázódnak. Ugyan drágább a hagyományos liszteknél, de lassabban is fogy. A búzalisztes receptekkel összehasonlítva a banánlisztből csak háromnegyede kell az előírt mennyiségnek. Ami az ízét illeti, nagyon enyhén diós ízhatást produkál, emiatt smoothie-kba és salátaöntetekbe is előszeretettel használják. Mindemellett a gluténérzékenyek is használhatják és minden receptben kicserélhetik a búzalisztet a banánlisztre.A banánliszt keményítőtípusa és -tartalma is hasznos. A hagyományos kenyérben, tésztafélékben és burgonyában található keményítő hamar feldolgozódik a vékonybélben és így glükózként kerül a vérbe.
A zöldbanán liszttel tetszőlegesen helyettesíthetők más lisztek.
A rezisztens keményítő viszont nem mind a vékonybélben emésztődik meg, így a cukor sokkal lassabban kerül a vérbe, emiatt az inzulinszint sem emelkedik túlzottan. Emiatt vércukorszintünk sem esik le étkezés után olyan gyorsan és emiatt kevésbé leszünk éhesek. Ennek következtében nemcsak az inzulinválaszunk lassul le, hanem fogyókúránkban is segíthet.

zöldbanán liszt

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Zöldbanán liszt”

 1. Kedves BB!

  Olvastam ezt és a május 25-i posztot a rezisztens keményítő témában (Chris Kresser átirat). Érdekesek, viszont lenne két apró észrevételem:
  1. Az inulint inzulinnak fordítja a magyar (a zöldbanán lisztet is forgalmazó honlap) cikke.
  2. Kresser ezt írja: “a rezisztens keményítő előnyeinek megtartásához ezeket nem lehet 130 fok fölé melegíteni”
  Itt megakadtam. Az eredeti angol szövegben is 130 fok szerepel. Kresser ugye amerikai. Ott nem Fahrenheit-ben mérnek? Akkor ez a Celsius skálán kb 54 fok. Jó volna tudni a tutit (itt is) :).

  Üdv. Softpaleos

  1. Kedves Softpaleos,

   Már napok óta adós vagyok a válasszal. Köszönöm a helyreigazítást az inulin-inzulin szavaknál. Most csak poénkodom: -, de miután nem tudok Kresserrel gyors kapcsolatot felvenni (valamilyent biztosan tudnék), ezért azt gondolom, hogy itt is a fordításban van a probléma. Én magam is azt olvastam pl. hogy a rezisztens keményítőket a legjobb valamilyen lével elkeverve “hidegen” fogyasztani. Aki a Perfect Health Diet-tát követi, akár megkozkáztathat egy-egy Jamineték által megengedett joghurtot – joghurt elkeverve pl. zöld banán liszttel.

   Köszönöm a türelmet, Márta

   1. Kedves BB!

    Köszönöm válaszod, de nem helyreigazítani akartalak, csak megakadtam az inzulin szónál, és megnéztem az eredeti cikket is, ezzel kiderült a fordító elírása.
    Az lesz a gond ezzel az anyaggal (ha igaz a 130 Fahreinheit, akkor fokozottan), hogy a forgalmazó közöl a honlapján 10 receptet, ebből 9 kenyér (sütés 180-200 Celsiuson) és 1 nyers.
    Tehát a lényeg veszik el…
    Még egyszer köszönöm!
    Üdv. SzM

    1. Kedves Softpaleos, Ha helyreigazítasz, akkor sincs probléma 🙂 Egyébként azért is értek teljes mértékben egyet, mert bár éppen most teszek fel egy banánlisztes édes pogácsa receptet, de én is úgy gondolom, hogy igazán nyersen lenne tökéletes. Meg kell, hogy mondjam, hogy a banánliszt nyersen is finom 🙂 Van most banánlisztem, tehát hol sütve, hol meg nyersen fogom felhasználni. Mindenesetre fitát tartalma nincs, …, az is valami 🙂 Üdv., Márta BB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.