Már néhány napja felbontva állt fél kg banánlisztem, tehát ma – forróságban, de egy életem egy halálom alapon – megsütöttem az alábbi édes pogácsát. Hasonló pogit láttam tegnap a Paprika TV-ben. Ez a pogácsa NEM a Szendi-féle irányzat szerint készült. Minden hozzávalója a Tökéletes Egészség Diétába illik inkább bele, de leginkább az én Paleo Fúziómba 🙂 Küllemre nem szépségdíjas, viszont, ahogy tegnap a cukrász is mondta, ízre nagyon finom pogi lesz. Könnyű a tésztája, omlós.
Hozzávalók és elkészítés egyben (23 db 4-cm-es átmérőjű, 1 cm-es magasságú pogácsa):
- Fél kg banánlisztet keverjünk össze 10 dkg vajjal, 3 M-es tojással, 3 evőkanál rizs, tápióka sziruppal.
- Keverjünk a tésztába vaníliát, mézecskalács fűszerkeveréket, vagy ánizsmagot, de mindezt el is hagyhatjuk.
- Tegyünk bele késhegynyi szódabikarbónát és egy ek. citromlevet.
- Dolgozzuk össze a fenti hozzávalókat, amíg ruganyos massza nem lesz belőle. Dagasztás közben öntsünk a tésztához 4-5 evőkanál utifűmaghéj lisztet, míg nem érezzük, hogy elmúlt a gombóc tapadós volta.
- Tegyük be hűtőbe a tésztát kb. 15 percre pihenni, hogy a vaj visszakeményedjen.
- Ezután sodrófával nyújtsuk ki a tésztát, majd zsírpapíron vágjunk tetszés szerinti méretű pogácsa korongokat.
- A pogácsákat vékonyan locsoljuk meg mézzel.
- Közepes lángon (150-180 fok) süssük a pogácsát 15 percig.
- A kisebb lángon való sütés biztosítani fogja, hogy a banánliszt rezisztens keményítő volta kevésbé sérüljön.
- Ezek a pogácsák igen egyszerű külleműek, de pl. nyomjál rá paleo tejszínhabot (kókusztejszínből) és igyál hozzá pl. egy délutáni teát, ahogy ezt állítólag az angolok emellett a pogácsa mellett teszik.