Ha figyelmesen elolvasod Dr. Izabella Wentz gyógyszerész doktor Hashimotos étrendi ajánlásait (a blogomon megtalálod!), akkor olvashatod, hogy régi Hashimotosoknak a gluténmentes köles fogyasztását nem tiltja az étrendjében. Mit értünk régi Hashimotoson -, mint pl. én, akinek 57 éves korában diagnosztizálták a Hashimotoját úgy, hogy gyakorlatilag ez a kórkép már évtizedek óta fennállott, csak nem lett felismerve! Azok, akik fiatalok és szerencséjükre a betegséget kezdeti stádiumban fedezik fel, szerintem azokra az érintettekre gondolt Wentz. Példának vegyük az én esetemet, amikor is a pajzsmirigyem 100%-ig elsorvadt és katartikus tünetek révén derült ki a betegségem és ezzel állítsunk szembe egy olyan fiatal beteget, akinek bár magas az antiTPO-ja, emelkedett a TSH-ja, de étrend változtatással nagy eséllyel visszafordítható vagy nagyjából tünetmentessé tehető a betegsége. Én is értem el nagyon sok sikert - sima paleoval, csak érzékeltetni kívántam a régi és az új közötti Hashimotos különbséget.
Ezek után térjünk rá a receptre!
Hozzávalók:
- 0.5 kg hántolt bio köles
- 1.5 liter víz vagy növényi tej – én vízzel készítettem!
- 3 csomag „bella” márkájú édesítetlen vaníliás pudingpor (1 csomag 38 gr), vagy ennek megfelelő mennyiségű nyílgyökér por (Arrowroot) – kevésbé ajánlom a tápiókát, mert annak igen magas a ch-tartalma!; a puding helyett 4 ek. zselatinport is bevethetünk a tortaforma kialakítása érdekében. Tehát vagy keményítő vagy zselatin!!! A képen látható torta pudingporral készült.
- Xukor0stevia, Stevia – ízlés szerint; vanília – ha szükséges; Mézeskalács fűszerkeverék -, vagy fahéj, gyömbér, ánizs; xukor0stevia porxukor vagy glicin por
- Csipetnyi só
- Gyümölcsök – ami éppen otthon van bogyós és alacsony cukortartalmú!, vagy amit elhatározunk, hogy a tortába teszünk. Nálam: 2 kisebb alma hámozva és kis lapokra vágva, 3 db túlérett kiwi bele préselve, 2 db gránátalma magja a torta tetejére
- Kókusz tejszínhab – opcionális!
Elkészítés:
- Egy nagy csatos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral; erre elsősorban azért van szükség, hogy a torta majdan ne vegye át a fém forma ízét és az esetlegesen kicsit folyós gyümölcs ne folyjon ki a forma résein.
- A kölest alaposan mossuk meg – bő vizet eresszünk rá és a szitában lévő kölesen többször cseréljük a vizet.
- A köles mennyiségének háromszorosa mennyiségű vizet – jelen esetben 1.5 litert egy nagy mély lábasban forraljunk fel, majd amikor már gyöngyözni kezd, akkor tegyük a vízbe a kölest és főzzük 15 percig, majd hagyjuk állni, hogy a kölesszemek jól megszívják magukat.
- A pudingport keverjük ki 1 dl langyos vízzel és 10 szem steviával vagy legalább 5 ek. xukor0steviával és keverjük bele a forró köleses vízbe és alaposan keverjük át. Hagyjuk állni, hogy a keményítő is megduzzadhasson. Értelemszerűen ez a feladat másfajta keményítővel is. Amennyiben zselatinport választunk a torta összetartó anyagának, akkor a zselatinport keverjük ki 1 dl langyos vízzel és azt keverjük ki a forró köleses lével. A hozzávalókban felsorolt fűszereket ízlés szerint ekkor adjuk a masszához.
- A csatos kibélelt tortaformába öntsük bele a „köles-tésztát” és egyengessük el.
- Szórjuk meg a torta tetejét xukor0stevia porxukorral vagy glicin porral.
- Amikor a torta már csak alig langyos, tegyük a hűtőbe és hagyjuk megdermedni.
- A torta díszítése tetszőleges. Nálam: gránátalma magjai + kókusztejszínhab.