Vanília fagyi – főzött fagylalt

A receptet Zsóka küldte 2010.11.16-án

Ne lepődjetek meg, hogy ezt a receptet megtaláljátok a „Krémek – vanília és  tojásfehérje krém” címszó alatt is. A különbség az, hogy itt kimarad a zselatin, és beiktatódik a mélyhűtés művelete.

Hozzávalók:

  • 7 dl kókusztej (vagy más magtej – pl. kesudió, mandula)
  • 1 kikapart vanília rúd
  • 10 tojás sárgája
  • 15 dkg por-xukor

Elkészítés:

  • Egy nagyobb lábasba tegyél fel vizet forralni
  • Válassz a krém főzéséhez egy olyan kisebb lábast, mely rátámaszkodik a nagyobbikra, tehát gőz felett tudsz főzni
  • 6 dl kókusztejet a beletett vaníliával gőz fölött forrald fel
  • 10 db tojás sárgáját 15 dkg por-xukorral keverj habosra, és ha kikeverted, óvatosan kanalazz rá a forró tejből, és keverd el, hogy ne kapjon össze
  • A maradék 1 dl tejjel hígított tojások sárgáját keverd hozzá a gőz fölötti tejhez, és nagyon lassan – állandó keveréssel – főzd krémes állagúvá
  • A kész krémet hideg vízbe állítva hűtsd le
  • Ezután fagyaszd le

Csak a tapasztalat íratja most velem azt, hogy a fagyit mondjuk egy óra múlva vedd ki a mélyhűtőből, kavard meg a krémet, és ismét tedd vissza fagyasztani. BB

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Vanília fagyi – főzött fagylalt”

  1. Szia!
    Én még csak most ismerkedem ezzel az étkezéssel. Kérlek segíts, hogy ha egy ilyen jó recept van akkor mit csinálok a sok fehérjével. Találok valahol rá receptet?

    Köszönöm Gabi

  2. Kedves Gabi!

    Nagy hirtelen néhány remek recept jut eszembe a tojásfehérje felhasználásáról. Piskóta maglisztből – ennél a receptnél, ha elhagyod a tojások sárgáját, akkor fehér piskóta lesz belőle; ilyen még a „Fehérkenyér” BB-től maglisztből receptje és a Tojásos nokedli nosztalgia – Willson receptje, a legutóbbi receptek között pedig a Magcipó receptek – töltve kolbásszal, sonkával, megszórva sajttal.

    Jó sütést-főzést kívánok, BB

  3. Gabi: -A tojásfehérjét használhatod még paleocsintához, császármorzsához, panírozáshoz, elkapart májjal összedolgozva levesbetétnek, húsgombócba, töltelékbe, kókuszmadártej tetejére extra habnak…. stb.

    1. Amikor még nem voltam paleos, (másfél hete főzök-sütök e szerint) :))
      szóval akkor a madártej fagyit felvert tojásfehérjével csináltam.
      Pici vanília aromát tettem bele, és olyan fínom volt, mint a Carte Doros madártej
      fagyi.
      Szerintem ez is működne

      De ugye, idén

  4. ….a fele lemaradt az előzőekből…
    ez a fagyi is működne a hozzáadott tojásfehérjékkel, szaporítja a mennyiséget, és
    vanília aromát hozzáadva madártej fagyi lenne.
    A vanilia aroma saját készítésű, 20 db vanília rud félbevágva 4 dl tiszta alkoholban áztatva,
    ebből egy mokkáskanálnyi a vanília aromát kívánó édességbe. Az alkoholt pótolni lehet, ha már nem fedi be a vanília rudakat.

    Szóval idén a paleo elvek szerint így fogom csinálni a vanília fagyit.

  5. Szia!
    Lenne egy kérdésem: már másodszor csinálom meg azt a fagyit, de nekem egyszerűen nem sűrűsödik be a krém, keverem vagy fél órát a gőz fölött, de nem lesz krém állagú. Nem tudom mit rontok el.
    A másik problémám, hogy bármilyen fagyit csinálok (van fagyigépem), kőkeményre fagy a mélyhűtőben. Van esetleg valami ötleted?
    Köszönjük a sok hasznos receptet 🙂
    Laura

    1. Kedves Laura, A recept teljesen korrekt. Próbálj úgy ügyeskedni, hogy nagy méretű tojásokat használj, vagy ha kicsi van otthon, akkor több tojássárgáját. A tojássárgája főzéses keverés hatására be kell, hogy sűrűsödjön. Ha csak korlátozott számú tojásod van, akkor meg a folyadék mennyiségét lehet csökkenteni. Azzal is lehet trükközni, hogyha látod, hogy nem sűrűsödik a folyadék, akkor lehúzod a lábast a tűzről; egy sárgáját elkeversz egy evőkanál kókuszliszttel, vagy mandulaliszttel – felöntöd egy kevés folyadékkal, hogy folyós legyen; visszateszed a fövő fagyit, és ezt az újabb sűrítést beleteszed, de óvatosan, nehogy becsomósodjon.
      A fagyigépben lévő fagyit csak úgy teheted ehetővé, hogy fogyasztás előtt kiveszed egy időre a mélyhűtőből, pl. felteszed a sima hűtő részre, vagy kiteszed az asztalra. Ezt más módszerrel nem lehet megoldani.

      Örülök, ha segíthetek, a recepteket pedig nagy lelkesedéssel teszem közzé 😀 BB Márta

  6. Kedves Paleovital!
    Én tegnap elkészítettem ezt a szuper receptet, de az a problémám, hogy nem lett krémes a fagylaltom. A fagyasztás után, inkább ilyen vizes, ízetlenebb, darabkás állagú „jégrém” lett belőle, mintsem krémes vaníliafagyi. Pedig addig mindent úgy csináltam, ahogyan a recept írja és akkor még az állaga és íze is tökéletes volt. Mit ronthatok el?

    1. Kedves Zelda, Remélem, hogy figyeltél arra, hogy gőz fölött főzzél, és ne kerüljön felesleges víz a krémbe. A másik, amire ügyelj, hogy a krémet főzd elég sűrűre. Ha éppen nem látod elég sűrűnek, akkor további tojással lehet tovább sűríteni. A tojások mérete sem mindig ugyanaz. Remélem, hogy segítettem. BB Márta

  7. Igen, gőz fölött, mindent úgy csináltam ahogy le van írva és ahogy említettem a fagyasztás pillanatáig tökéletes krémes állagú volt. Elnézést a tudatlanságomért, de nem lehet, hogy az a baj, hogy „túlfagyasztottam”?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.