A receptet Zsóka küldte 2010.11.16-án
Ne lepődjetek meg, hogy ezt a receptet megtaláljátok a „Krémek – vanília és tojásfehérje krém” címszó alatt is. A különbség az, hogy itt kimarad a zselatin, és beiktatódik a mélyhűtés művelete.
Hozzávalók:
- 7 dl kókusztej (vagy más magtej – pl. kesudió, mandula)
- 1 kikapart vanília rúd
- 10 tojás sárgája
- 15 dkg por-xukor
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábasba tegyél fel vizet forralni
- Válassz a krém főzéséhez egy olyan kisebb lábast, mely rátámaszkodik a nagyobbikra, tehát gőz felett tudsz főzni
- 6 dl kókusztejet a beletett vaníliával gőz fölött forrald fel
- 10 db tojás sárgáját 15 dkg por-xukorral keverj habosra, és ha kikeverted, óvatosan kanalazz rá a forró tejből, és keverd el, hogy ne kapjon össze
- A maradék 1 dl tejjel hígított tojások sárgáját keverd hozzá a gőz fölötti tejhez, és nagyon lassan – állandó keveréssel – főzd krémes állagúvá
- A kész krémet hideg vízbe állítva hűtsd le
- Ezután fagyaszd le
Csak a tapasztalat íratja most velem azt, hogy a fagyit mondjuk egy óra múlva vedd ki a mélyhűtőből, kavard meg a krémet, és ismét tedd vissza fagyasztani. BB
Szia!
Én még csak most ismerkedem ezzel az étkezéssel. Kérlek segíts, hogy ha egy ilyen jó recept van akkor mit csinálok a sok fehérjével. Találok valahol rá receptet?
Köszönöm Gabi
Kedves Gabi!
Nagy hirtelen néhány remek recept jut eszembe a tojásfehérje felhasználásáról. Piskóta maglisztből – ennél a receptnél, ha elhagyod a tojások sárgáját, akkor fehér piskóta lesz belőle; ilyen még a „Fehérkenyér” BB-től maglisztből receptje és a Tojásos nokedli nosztalgia – Willson receptje, a legutóbbi receptek között pedig a Magcipó receptek – töltve kolbásszal, sonkával, megszórva sajttal.
Jó sütést-főzést kívánok, BB
Gabi: -A tojásfehérjét használhatod még paleocsintához, császármorzsához, panírozáshoz, elkapart májjal összedolgozva levesbetétnek, húsgombócba, töltelékbe, kókuszmadártej tetejére extra habnak…. stb.
A kimaradt tojásfehérjéket felvertem, kifőztem, mint a madártejnél és úgy kínáltam a fagyihoz. Elfogyott :o))))
Amikor még nem voltam paleos, (másfél hete főzök-sütök e szerint) :))
szóval akkor a madártej fagyit felvert tojásfehérjével csináltam.
Pici vanília aromát tettem bele, és olyan fínom volt, mint a Carte Doros madártej
fagyi.
Szerintem ez is működne
De ugye, idén
Nagyon jó ötlet. Ha megcsinálod, és küldesz képet is, akkor feltétlenül felteszem a PV-re. BB
….a fele lemaradt az előzőekből…
ez a fagyi is működne a hozzáadott tojásfehérjékkel, szaporítja a mennyiséget, és
vanília aromát hozzáadva madártej fagyi lenne.
A vanilia aroma saját készítésű, 20 db vanília rud félbevágva 4 dl tiszta alkoholban áztatva,
ebből egy mokkáskanálnyi a vanília aromát kívánó édességbe. Az alkoholt pótolni lehet, ha már nem fedi be a vanília rudakat.
Szóval idén a paleo elvek szerint így fogom csinálni a vanília fagyit.
Már ihleteltem is az ötleted alapján – a mai csokis fagyit. BB
Szia!
Lenne egy kérdésem: már másodszor csinálom meg azt a fagyit, de nekem egyszerűen nem sűrűsödik be a krém, keverem vagy fél órát a gőz fölött, de nem lesz krém állagú. Nem tudom mit rontok el.
A másik problémám, hogy bármilyen fagyit csinálok (van fagyigépem), kőkeményre fagy a mélyhűtőben. Van esetleg valami ötleted?
Köszönjük a sok hasznos receptet 🙂
Laura
Kedves Laura, A recept teljesen korrekt. Próbálj úgy ügyeskedni, hogy nagy méretű tojásokat használj, vagy ha kicsi van otthon, akkor több tojássárgáját. A tojássárgája főzéses keverés hatására be kell, hogy sűrűsödjön. Ha csak korlátozott számú tojásod van, akkor meg a folyadék mennyiségét lehet csökkenteni. Azzal is lehet trükközni, hogyha látod, hogy nem sűrűsödik a folyadék, akkor lehúzod a lábast a tűzről; egy sárgáját elkeversz egy evőkanál kókuszliszttel, vagy mandulaliszttel – felöntöd egy kevés folyadékkal, hogy folyós legyen; visszateszed a fövő fagyit, és ezt az újabb sűrítést beleteszed, de óvatosan, nehogy becsomósodjon.
A fagyigépben lévő fagyit csak úgy teheted ehetővé, hogy fogyasztás előtt kiveszed egy időre a mélyhűtőből, pl. felteszed a sima hűtő részre, vagy kiteszed az asztalra. Ezt más módszerrel nem lehet megoldani.
Örülök, ha segíthetek, a recepteket pedig nagy lelkesedéssel teszem közzé 😀 BB Márta
Sziasztok!
Egy fontos kérdés jutott még eszembe. Ha elkészítem a receptet, mekkora adag jön ki belőle?
köszi
knetta
Kb. fél liternyi fagyi lesz …, most készítem éppen. BB Márta
Kedves Paleovital!
Én tegnap elkészítettem ezt a szuper receptet, de az a problémám, hogy nem lett krémes a fagylaltom. A fagyasztás után, inkább ilyen vizes, ízetlenebb, darabkás állagú „jégrém” lett belőle, mintsem krémes vaníliafagyi. Pedig addig mindent úgy csináltam, ahogyan a recept írja és akkor még az állaga és íze is tökéletes volt. Mit ronthatok el?
Kedves Zelda, Remélem, hogy figyeltél arra, hogy gőz fölött főzzél, és ne kerüljön felesleges víz a krémbe. A másik, amire ügyelj, hogy a krémet főzd elég sűrűre. Ha éppen nem látod elég sűrűnek, akkor további tojással lehet tovább sűríteni. A tojások mérete sem mindig ugyanaz. Remélem, hogy segítettem. BB Márta
Igen, gőz fölött, mindent úgy csináltam ahogy le van írva és ahogy említettem a fagyasztás pillanatáig tökéletes krémes állagú volt. Elnézést a tudatlanságomért, de nem lehet, hogy az a baj, hogy „túlfagyasztottam”?
Igen, elképzelhető. Érdemes fagyasztás közben eleinte óránként felkeverni, hogy a jégkristályok ne tapadjanak. BB Márta