Karácsony második napján érkező vendégeimnek a következőket fogom készíteni! Ennek a tálnak többek között az is nagy előnye, hogy legalább 1, ha nem 2 nappal előre elkészíthető!
Nem feltétlenül karácsonyi a kínálat, más ünnepi alkalomra is kínálható ételeket adhatsz a vendégeidnek és még gyakorlatilag szinte észre sem veszik, hogy paleo!
Külön kép-sorozatban megtalálod a vendégváró ételeket!
A további receptekért kattints a zöld sorra!
Hozzávalók 10 főre:
A sajtos-sonka-tekercsekhez:
- 50 dkg vékonyra szeletelt kemény sajt
- 50 dkg vékonyra szeletelt sonka (ízlés szerint, s amit a pénztárcád enged)
- Reszelt torma + ghee tölteléknek, só, bors, stevia (elhagyható)
A töltött tojáshoz:
- 10-15 db tojás + néhány kanál szezámpehely + kb. 10 dkg ghee + mustár + őrölt bors
- Színtelen tortabevonó vagy aszpik (elhagyható)
A baconba göngyölt fasírthoz:
- 50 dkg darált hús (sertés vagy valamilyen szárnyas)
- 20 dkg szeletelt bacon
- Só, bors, piros paprika, fokhagyma vagy fokhagyma por ízlés szerint, 1 db vörös hagyma
A töltött tojás alaphoz:
- 1 kg sárgarépa apró kockákra vágva – a legegyszerűbb a mélyhűtött használata (elhagyható)
A tartár-mártáshoz:
- 4 dl kókusztej + 2 tojás sárgája + mustár + pici só + kevés stevia vagy xukor + őrölt bors + 1-2 dl olíva olaj (elhagyható)
Elkészítés:
1. Sárgarépa alap (elhagyható)
- Főzd meg a sárgarépa kockákat, és miután leöntötted róla a vizet, borítsd egy tálba
- 3 dl kókusztejet forralj fel, és 1 dl hideg kókusztejben keverj el 2 tojás sárgáját és a tartár-mártáshoz való fűszereket
- Állandó keverés mellett lassan öntsd a forró kókusztejbe a sűrítő anyagot, és főzd addig az alapot, amíg besűrűsödik
- Várj, míg a tartár kihűl, és keverj bele kb. 1-2 dl olíva olajat
- Öntsd a sárgarépakockákra a tartár-mártást
2. Töltött tojás
- Főzzél meg 10-15 db(?) tojást kemény tojásnak
- Amikor megfőtt, akkor pucold meg őket, majd vágd mindegyiket ketté, és egy külön edénybe kanalazd ki a tojások sárgáját
- A tojások sárgáját keverd el szezámpehellyel, ghee-vel és a hozzá való fűszerekkel
- A félbe vágott tojásfehérjékbe töltsd vissza a fűszerezett sárgáját
- A színtelen tortazselét a zacskón lévő utasítás szerint – a cukor elhagyásával – olvaszd fel, majd öntsd rá a tojásokra (elhagyható)
3. Fasírt baconba göngyölve
- Készítsd el a „Fasírt baconba göngyölve” recept szerint a fasírt-falatkákat
4. Sajt-sonka tekercs
- A vékonyra szeletelt sajtokból készíts tekercseket, és esetleg tűzd meg fogpiszkálóval
- A vékonyra szeletelt sonkákból készíts tekercseket, és esetleg tűzd meg fogpiszkálóval
- A vékonyra szeletelt sajt+sonka szeleteket együtt tekercseld fel, és esetleg tűzd meg fogpiszkálóval
- Készíthetsz reszelt tormából, ghee-ből – sóval, borssal, steviával fűszerezve a tekercsekbe tölteléket (elhagyható)
5. Minőségi kolbász felkarikázva
6. Sárga-zöld-piros színű pritamin paprika + mindenféle zöldség ízlés szerint főzve, sütve vagy akár nyersen – különösen száraz tálalásnál
5. Tálalás
- Tálalhatsz (a hagyományos francia saláta helyett) tartármártásos sárgarépa alapon
- Tálalhatsz „száraz” alapon is
- Végy egy díszes tálat, és répás vagy száraz alapon, a hozzávalókat váltakozva helyezd el a hidegtálon
- A száraz alapon való tálalásnál különösen fontos a hidegtál zöldséges része
6. Kenyér
- Készíteni fogok „Fehérkenyér BB-től” kreációt, és már elhatároztam, hogy miután vannak nagyméretű formáim, így karácsonyi formákat fogok vágni a kenyerekből
- A másik kenyér a Mandulakenyér (Mandelnbrot) lesz
- Lehet, hogy még Diókenyérrel is készülök?!
A kenyérkínálat végül Szezámkeksz Alexandrától Sydneyből és Mandulakenyér (Willson receptje szerint) volt.
Képzeljétek – volt az asztalon normál bolti fehér kenyér – és csodák csodája, de senki nem evett belőle (!), pedig a rokonság nem paleos, csak „megtűrik” a hóbortjaimat. Mindenkinek minden nagyon ízlett!!!