Vendégváró paleo svédasztal 10 főre – ötletek és receptek

Karácsony második napján érkező vendégeimnek a következőket fogom készíteni! Ennek a tálnak többek között az is nagy előnye, hogy legalább 1, ha nem 2 nappal előre elkészíthető!

Nem feltétlenül karácsonyi a kínálat, más ünnepi alkalomra is kínálható ételeket adhatsz a vendégeidnek és még gyakorlatilag szinte észre sem veszik, hogy paleo!

Külön kép-sorozatban megtalálod a vendégváró ételeket!

A további receptekért kattints a zöld sorra!

Hozzávalók 10 főre:

A sajtos-sonka-tekercsekhez:

  • 50 dkg vékonyra szeletelt kemény sajt
  • 50 dkg vékonyra szeletelt sonka (ízlés szerint, s amit a pénztárcád enged)
  • Reszelt torma + ghee tölteléknek, só, bors, stevia (elhagyható)

A töltött tojáshoz:

  • 10-15 db tojás +  néhány kanál szezámpehely + kb. 10 dkg ghee + mustár + őrölt bors
  • Színtelen tortabevonó vagy aszpik (elhagyható)

A baconba göngyölt fasírthoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés vagy valamilyen szárnyas)
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • Só, bors, piros paprika, fokhagyma vagy fokhagyma por ízlés szerint, 1 db vörös hagyma

A töltött tojás alaphoz:

  • 1 kg sárgarépa apró kockákra vágva – a legegyszerűbb a mélyhűtött használata (elhagyható)

A tartár-mártáshoz:

  • 4 dl kókusztej + 2 tojás sárgája + mustár + pici só + kevés stevia vagy xukor + őrölt bors + 1-2 dl olíva olaj (elhagyható)

Elkészítés:

1. Sárgarépa alap (elhagyható)

  • Főzd meg a sárgarépa kockákat, és miután leöntötted róla a vizet, borítsd egy tálba
  • 3 dl kókusztejet forralj fel, és 1 dl hideg kókusztejben keverj el 2 tojás sárgáját és a tartár-mártáshoz való fűszereket
  • Állandó keverés mellett lassan öntsd a forró kókusztejbe a sűrítő anyagot, és főzd addig az alapot, amíg besűrűsödik
  • Várj, míg a tartár kihűl, és keverj bele kb. 1-2 dl olíva olajat
  • Öntsd a sárgarépakockákra a tartár-mártást

2. Töltött tojás

  • Főzzél meg 10-15 db(?) tojást kemény tojásnak
  • Amikor megfőtt, akkor pucold meg őket, majd vágd mindegyiket ketté, és egy külön edénybe kanalazd ki a tojások sárgáját
  • A tojások sárgáját keverd el szezámpehellyel, ghee-vel és a hozzá való fűszerekkel
  • A félbe vágott tojásfehérjékbe töltsd vissza a fűszerezett sárgáját
  • A színtelen tortazselét a zacskón lévő utasítás szerint – a cukor elhagyásával – olvaszd fel, majd öntsd rá a tojásokra (elhagyható)

3. Fasírt baconba göngyölve

4. Sajt-sonka tekercs

  • A vékonyra szeletelt sajtokból készíts tekercseket, és esetleg tűzd meg fogpiszkálóval
  • A vékonyra szeletelt sonkákból készíts tekercseket, és esetleg tűzd meg fogpiszkálóval
  • A vékonyra szeletelt sajt+sonka szeleteket együtt tekercseld fel, és esetleg tűzd meg fogpiszkálóval
  • Készíthetsz reszelt tormából, ghee-ből – sóval, borssal, steviával fűszerezve a tekercsekbe tölteléket (elhagyható)

5. Minőségi kolbász felkarikázva

6. Sárga-zöld-piros színű pritamin paprika + mindenféle zöldség ízlés szerint főzve, sütve vagy akár nyersen – különösen száraz tálalásnál

5. Tálalás

  • Tálalhatsz (a hagyományos francia saláta helyett) tartármártásos sárgarépa alapon
  • Tálalhatsz „száraz” alapon is
  • Végy egy díszes tálat, és répás vagy száraz alapon, a hozzávalókat váltakozva helyezd el a hidegtálon
  • A száraz alapon való tálalásnál különösen fontos a hidegtál zöldséges része

6. Kenyér

A kenyérkínálat végül Szezámkeksz Alexandrától Sydneyből és Mandulakenyér (Willson receptje szerint) volt.

Képzeljétek – volt az asztalon normál bolti fehér kenyér – és csodák csodája, de senki nem evett belőle (!), pedig a rokonság nem paleos, csak „megtűrik” a hóbortjaimat. Mindenkinek minden nagyon ízlett!!!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.