Ennek a sütinek a történetéhez hozzátartozik a sikertelen szezámpelletes főtt tészta kísérletem. Gesztenyelisztből és lenmaglisztből sikerült főtt tésztát készítenem, de a szezámtészta már kigyúrva és felvagdalva várt a főzésre, mikor is kiderült, hogy a főzéskor szétmállik, tehát alkalmatlan főtt tészta készítésére. Lett viszont egy csomó tojásos-szezámlisztes főtt „tésztamorzsalékom”. Ezt a tésztamorzsalékot használtam fel a következő süteményhez, valamint hozzá a napokban többször készített Málnahab és Sárgabarackhab tojásaink sárgáját.
Hozzávalók:
- 1 egész tojás és 8 evőkanál szezámliszt (szerintem biztosan jó az őrölt szezámmag és a szezámpehely is!) forró vízben kifőzve
- 2-3 egész tojás, vagy 2-3 tojássárgája (nekem ez az utóbbi maradékom volt!)
- Csipetnyi só
- Ízlés szerint stevia vagy xukor
- 2-3 evőkanál kakaópor (ki milyen sötéten szereti)
- A liszthez valamilyen zsiradék – én 2 evőkanál kókuszolajat használtam; javaslom a jászvajat (ghee-t) is vagy vajat; az őrölt szezám elég zsíros, ehhez nem kell plusz zsiradék
- Valamilyen pépesített pikáns ízű gyümölcs – 3-4 evőkanálnyi (én mélyhűtött ribizlit használtam, de lehet sárgabarack, magozott meggy, szilva stb.)
- 10 dkg fekete csokoládé
Elkészítés:
- A főtt szezámlisztet keverd össze az egész tojásokkal vagy a tojások sárgájával és a kókuszzsírral vagy (jász)vajjal, illetve a sóval és az édesítővel; végül keverd el benne a kakaót
- Zsírpapírral bélelj ki egy sütőformát, és egyengesd bele a tojásos tésztát
- Előmelegített sütőben süsd meg a tésztát – kb. 15-20 perc alatt megsül
- Vedd ki a tésztát, és hagyd kihűlni
- Egyengesd a kakaós tészta tetejére a gyümölcsvelőt
- Vízgőz felett olvassz fel 10 dkg csokoládét, és ezt öntsd a gyümölcsös réteg tetejére, majd szépen egyengesd el
- Amikor a tészta kihűlt, tedd legalább 1 órára hűtőbe, hogy a csokoládé kellő szilárdságúra dermedjen