Szakesz receptje,
mely a PaleoParty (2011.08.14.) ételkészítő versenyén
II. helyezést ért el
A képen mandulalisztes változat látható!
Paleo ropi
Hozzávalók:
- 4 tojás
- Só, bors
- Fél deci kókuszolaj (állati zsiradék is lehet)
- Szezámpelletliszt, tökmagpelletliszt és zabliszt – ez az eredeti szakesz-féle recept (ki lehet próbálni pl. mandulaliszt kiváltással a 100% kedvéért! -, és hogy ne legyen zöldes színe BB) kb. 5:2:1 arányban, hogy ragacsos, de azért formázható tésztát kapjunk
Elkészítés Szakesz leírásában:
- A tojásokat villával felvertem a kókuszolajjal, sóval, és borssal.
- A liszteket kevergetve fokozatosan hozzáadtam a tojásokhoz, hogy a formázható állagot elérjem.
- Előmelegítettem a sütőt, közepes lángon.
- A masszából kiskanálnyi mennyiségeket szaggattam, és enyhén nedves kézzel a sütőpapíron ropiszerűséggé hengergettem.
- BB megjegyzése: A képeken az én sütésemet látjátok. A tésztát nem hengergettem, hanem kisebb tésztalapokat nyújtottam ki, és vékonyan ropi méretűre metéltem.
- Először közepes, majd kis lángon sütöttem-szárítottam a ropikat, amíg nevükhöz méltóan valóban ropogóssá váltak.
BB-féle paleo ropi:
- A ropit a Tökös-ropogós receptjével azonos módon, csak mandulalisztből (pellet) készítettem
„Körözött”
Hozzávalók:
- Kb. 4 dl víz
- 1 tk agar-agar
- Kb. 15-20 dkg kesudió
- Fél-egy citrom leve
- 5 dkg puha vaj, jászvaj, vagy egyéb zsiradék
- Apróra vágott vöröshagyma, só, őrölt és egész kömény, pirospaprika és mustár ízlés szerint
Elkészítés – ismét Szakesz leírása szerint:
- A vizet az agar-agarral felforraltam, és botmixerrel beleturmixoltam annyi kesudiót, hogy sűrű, krémes állaga legyen.
- Betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Kb. két óra múlva, amikor már megszilárdult, keverőtálba borítottam a fűszerekkel és a többi hozzávalóval együtt, és villával alaposan eldolgoztam.
- Lehet bátran fűszerezni, sokat felvesz.
Elkészítettem a ropit, de nekem a tökmagliszttől nagyon zöld színe lett, még sütés után sem különösebben tetszett. A képeken látható ropiban benne van a tökmagliszt? Olyan jól néznek ki én is valami hasonlóra vágytam….
Kedves Lillus! A tökmagliszttől kicsit tényleg zöld lesz. Ha csak mandulalisztből csinálod, akkor nem színeződik el. Mindjárt odaírom a recepthez. Egyébként készítettem tökmaglisztes sósat is, tehát tudom, hogy igazad van, ugyanakkor az is nagyon finom lett. Van egy másik saját receptem – Tökös ropogós http://paleovital.hu/?p=11422 – ebből is tudom. BB