Hozzávalók:
- 3 evőkanál kókuszliszt
- 3 evőkanál nyílgyökérliszt, vagy ugyanennyi alacsony Ch-értékű NaturCookta tápióka liszt; ehelyett használhatsz további 3 evőkanál kókusz-, mandula- vagy gesztenyelisztet is (Mindkét változatot kipróbáltam! – a keményítős sikerült jobban!) A TED követőjeként kizárólag keményítőt és apróra darált kókuszt használj!
- Késhegynyi szódabikarbóna (pl. NaturCookta)
- 1 nagyobb citrom leve
- 3 tojás; AIP-ban 1 ek. zselatin por 1 dl forró vízben feloldva
- 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
- 3 evőkanál eritrit a tésztába; AIP-ban almapép és glicin
- 3 evőkanál eritrit őrölve – porxukornak, vagy készen vett porxukor (NaturCookta); AIP-ban hagyjuk el a további édesítést, esetleg csipetnyi glicin
- Legalább 10 evőkanál kókuszzsír – a sütéshez!
- Ebből a mennyiségből 7 db fagyis kanálnyi méretű gombóc, vagy 14 db kisebb gombóc készülhet!
- AIP-ban a gombócok forgatásához piríts meg kb. 5 evőkanálnyi földimandula panírt!
Elkészítés:
- A gombócok hozzávalóit keverd össze, 15 percig pihentesd a tésztát, majd formázz belőle gombócokat
- A kókuszzsírt hevítsd fel
- A gombócokat a forró olajba helyezd el – egy csipetnyi tésztával csinálj egy próbát – nézd, hogy gyöngyözik-e az olaj, majd tedd a gombócokat a forró olajba
- A sütés gyors lesz, nagyon oda kell figyelned, forgasd meg sütés közben – a legegyszerűbb villával; vigyázz, mert könnyen megég!
- Lyukas merőkanállal emeld ki a kész gombócokat egy porxukorral behintett tálba
- Végül szűrőkanállal szitálj a tészta tetejére is porxukrot
- A labdák jellemzően meg fogják magukat szívni kókuszolajjal; ne fogyaszd forrón, hanem várj, míg langyosak nem lesznek és az olaj egy kicsit meg fog dermedni – további formát adva a gombócoknak; AIP-ban forgasd meg a sült gombócokat pirított földi mandulában.