Sült fahéjas kókuszos labdák

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál kókuszliszt
  • 3 evőkanál nyílgyökérliszt, vagy ugyanennyi alacsony Ch-értékű NaturCookta tápióka liszt; ehelyett használhatsz további 3 evőkanál kókusz-, mandula- vagy gesztenyelisztet is (Mindkét változatot kipróbáltam! – a keményítős sikerült jobban!) A TED követőjeként kizárólag keményítőt és apróra darált kókuszt használj!
  • Késhegynyi  szódabikarbóna (pl. NaturCookta)
  • 1 nagyobb citrom leve
  • 3 tojás; AIP-ban 1 ek. zselatin por 1 dl forró vízben feloldva
  • 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
  • 3 evőkanál eritrit a tésztába; AIP-ban almapép és glicin
  • 3 evőkanál eritrit őrölve – porxukornak, vagy készen vett porxukor (NaturCookta); AIP-ban hagyjuk el a további édesítést, esetleg csipetnyi glicin
  • Legalább 10 evőkanál kókuszzsír – a sütéshez!
  • Ebből a mennyiségből 7 db fagyis kanálnyi méretű gombóc, vagy 14 db kisebb gombóc készülhet!
  • AIP-ban a gombócok forgatásához piríts meg kb. 5 evőkanálnyi földimandula panírt!

Elkészítés:

  • A gombócok hozzávalóit keverd össze, 15 percig pihentesd a tésztát, majd formázz belőle gombócokat
  • A kókuszzsírt hevítsd fel
  • A gombócokat a forró olajba helyezd el – egy csipetnyi tésztával csinálj egy próbát – nézd, hogy gyöngyözik-e az olaj, majd tedd a gombócokat a forró olajba
  • A sütés gyors lesz, nagyon oda kell figyelned, forgasd meg  sütés közben – a legegyszerűbb villával; vigyázz, mert könnyen megég!
  • Lyukas merőkanállal emeld ki a kész gombócokat egy porxukorral behintett tálba
  • Végül szűrőkanállal szitálj a tészta tetejére is porxukrot
  • A labdák jellemzően meg fogják magukat szívni kókuszolajjal; ne fogyaszd forrón, hanem várj, míg langyosak nem lesznek és az olaj egy kicsit meg fog dermedni – további formát adva a gombócoknak; AIP-ban forgasd meg a sült gombócokat pirított földi mandulában.