Úgy alakult, hogy 12 db tojás fehérje összegyűlt. Már van többféle opció a felhasználásra – pl. „paleo túró” vagy „fehér kenyér tojásfehérjéből” vagy Eckler torta paleosan, de most egy újabb variációt sütöttem meg, és pont olyan omlós és selymes lett, mint amilyen érzés a képről árad 😀
Ketogén diéta esetén maga a „tészta” ehető a napi fehérjefogyasztásba beszámítva!, a gyümölcs sajnos nem!
…, úgy egyébként a tojásfehérje mélyhűtőben akármeddig eláll!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Az összegyűjtött tojások fehérjét egy kisebb citrom fele levének hozzáadásával verd kemény habbá; a habverés végső fázisában adj hozzá legalább 3-4 evőkanál eritritet, és verd tovább a habot
- Egy sütőedényt (én egy hosszúkás gyümölcskenyeres formát választottam!) zsírozz ki és szórd meg lehetőleg kókuszliszttel (más világos pellet is lehet), vagy valamilyen őrölt maggal
- Könnyű mozdulatokkal, hogy a habban lévő levegő megmaradjon – keverj a habhoz 3 evőkanállal nyílgyökérlisztet is (szórva!); amennyiben ketogénezel, akkor használj NoCarb daramixet a hab sűrítésére!
- A habot kanalazd a formába és egyengesd el
- Kb. 150 fokon, régi sütőben közel a legkisebb fokozathoz – szárítva süsd meg a tésztát – kb. 20 perc
- Közben ránézhetsz, és végezhetsz tűpróbát is
- Az Eckler tortára emlékeztető süteményt borítsd ki (esetleg késsel rá kell segíteni!) a formából egy xukrozott tálcára
- Porxukorral hintsd meg a süti tetejét, és kínálj mellé gyümölcsöt
Az ötletet a Paprika TV – Hugh mesterhármasa műsorából vettem, a receptem csak hasonló!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- 1 nagy fej zellert tisztíts meg és vágd fel vékony lapokra
- Egy sütőedény alját zsírozd ki, és rakd le a vékony zeller lapok felét az edénybe, és vagdoss rá újhagyma szárat, télen vörös hagyma karikákat
- 2-3 szem körtét pucolj meg, és karikákra vágva tedd a zeller lapok tetejére – Ha körtét is használsz, akkor nem lesz 100% paleo az étel, mert sütött a gyümölcs!
- 1 kg darált csirke, sertés, pulyka – tetszés szerint! – darált húst fűszerezz apróra vágott újhagymával, sóval, őrölt borssal, piros paprikával
- AIP követése esetén metélőhagymát-snidlinget, kurkumát, fahéjat, borsikafüvet, kakukkfüvet, gyömbért használhatsz fűszerezésként.
- A sütőbe egyengetett fűszerezett darált húst borítsd be a maradék zellerlapokkal és hintsd meg kevés sóval, őrölt borssal és arany sárga kurkumával
- Alufóliával fedd le az edényt, és az első 45 percben így süss, majd még 10 percig süsd tovább az ételt, hogy a zeller lapok ropogósra süljenek
Hozzávalók:
- 15 dkg őrölt lenmag – 7-8 evőkanál (lenmaglisztként is árusítják, de ez nem zsírtalanított!
- 10 dkg – 5 evőkanál szezámliszt vagy amaránt liszt (más világos liszt is lehet!)
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál só (2 dkg)
- 1 kávéskanál őrölt köménymag
- 2 dkg útifűmag héj (lapos evőkanál)
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Fél citrom leve
- Víz – kb. 1,5 dl -, de alapvetően annyi, hogy a tészta ruganyos, és nem folyós legyen
Elkészítés:
- A fenti hozzávalókat keverd alaposan össze, majd hagyd állni a tésztát minimum fél órát
- Melegítsd elő a sütőt
- Formázz kenyeret a tésztából és a tetejét vagdosd be
- A sütőben – közepes lángon – kb. 45 perc alatt fog ropogósra sülni; nyugodtan nézz rá (Én már szagra megyek a konyhába, tutira megérzi az orrom, ha egy kenyér vagy süti elkészült 😀 )
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.