„Eckleres” süti (gyűjtött tojásfehérjéből)

Úgy alakult, hogy 12 db tojás fehérje összegyűlt. Már van többféle opció a felhasználásra – pl. „paleo túró” vagy „fehér kenyér tojásfehérjéből” vagy Eckler torta paleosan, de most egy újabb variációt sütöttem meg, és pont olyan omlós és selymes lett, mint amilyen érzés a képről árad 😀

Ketogén diéta esetén maga a „tészta” ehető a napi fehérjefogyasztásba beszámítva!, a gyümölcs sajnos nem!

…, úgy egyébként a tojásfehérje mélyhűtőben akármeddig eláll!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Az összegyűjtött tojások fehérjét egy kisebb citrom fele levének hozzáadásával verd kemény habbá; a habverés végső fázisában adj hozzá legalább 3-4 evőkanál eritritet, és verd tovább a habot
  • Egy sütőedényt (én egy hosszúkás gyümölcskenyeres formát választottam!) zsírozz ki és szórd meg lehetőleg kókuszliszttel (más világos pellet is lehet), vagy valamilyen őrölt maggal
  • Könnyű mozdulatokkal, hogy a habban lévő levegő megmaradjon – keverj a habhoz 3 evőkanállal nyílgyökérlisztet is (szórva!); amennyiben ketogénezel, akkor használj NoCarb daramixet a hab sűrítésére!
  • A habot kanalazd a formába és egyengesd el
  • Kb. 150 fokon, régi sütőben közel a legkisebb fokozathoz – szárítva süsd meg a tésztát – kb. 20 perc
  • Közben ránézhetsz, és végezhetsz tűpróbát is
  • Az Eckler tortára emlékeztető süteményt borítsd ki (esetleg késsel rá kell segíteni!) a formából  egy xukrozott tálcára
  • Porxukorral hintsd meg a süti tetejét, és kínálj mellé gyümölcsöt

Zelleres húsos rakottas

Az ötletet a Paprika TV – Hugh mesterhármasa műsorából vettem, a receptem csak hasonló!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 1 nagy fej zellert tisztíts meg és vágd fel vékony lapokra
  • Egy sütőedény alját zsírozd ki, és rakd le a vékony zeller lapok felét az edénybe, és vagdoss rá újhagyma szárat, télen vörös hagyma karikákat
  • 2-3 szem körtét pucolj meg, és karikákra vágva tedd a zeller lapok tetejére – Ha körtét is használsz, akkor nem lesz 100% paleo az étel, mert sütött a gyümölcs!
  • 1 kg darált csirke, sertés, pulyka – tetszés szerint! – darált húst fűszerezz apróra vágott újhagymával, sóval, őrölt borssal, piros paprikával
  • AIP követése esetén metélőhagymát-snidlinget, kurkumát, fahéjat, borsikafüvet, kakukkfüvet, gyömbért használhatsz fűszerezésként.
  • A sütőbe egyengetett fűszerezett darált húst borítsd be a maradék zellerlapokkal és hintsd meg kevés sóval, őrölt borssal és arany sárga kurkumával
  • Alufóliával fedd le az edényt, és az első 45 percben így süss, majd még 10 percig süsd tovább az ételt, hogy a zeller lapok ropogósra süljenek

Lenmagos szezámlisztes kenyér

Hozzávalók:

  • 15 dkg őrölt lenmag – 7-8 evőkanál (lenmaglisztként is árusítják, de ez nem zsírtalanított!
  • 10 dkg – 5 evőkanál szezámliszt  vagy amaránt liszt (más világos liszt is lehet!)
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál só (2 dkg)
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 2 dkg útifűmag héj (lapos evőkanál)
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Fél citrom leve
  • Víz – kb. 1,5 dl -, de alapvetően annyi, hogy a tészta ruganyos, és nem folyós legyen

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat keverd alaposan össze, majd hagyd állni a tésztát minimum fél órát
  • Melegítsd elő a sütőt
  • Formázz kenyeret a tésztából és a tetejét vagdosd be
  • A sütőben – közepes lángon – kb. 45 perc alatt fog ropogósra sülni; nyugodtan nézz rá (Én már szagra megyek a konyhába, tutira megérzi az orrom, ha egy kenyér vagy süti elkészült 😀 )