Aranylen-mandula puding

Chufamix növényi tejkészítő Budapesten a NoMilk-nél vásárolható

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Chufamix-szel készítsd el az Arany len-mandulás tejet, melynek szűrőben keletkezett maradvány anyagát használhatod pudingként
  • Készíts el egy piskótát, akár kakaósan is, majd keverd el gyümölcsökkel – pl. most almával, graepfruittal, eperrel stb.
  • Öntsd le a piskótás-gyümölcsöt alapot a pudinggal, és kész

Aranylen-mandulás tej

Chufamix növényi tejkészítő Budapesten a NoMilk-nél kapható

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál arany lenmag
  • 2 evőkanál hántolt mandula
  • 2 evőkanál eritrit
  • Csipetnyi só
  • Késhegynyi vanília (Bourbon vaníliát használtam, mert 3% a cukortartalma a készítménynek! -, na most akkor egy késhegyre mennyi cukor jut?!)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • Citromhéj két teáskanálnyi mennyiség – kizárólag nem vegyszeresen kezelt citrom héja felel meg ital céljára! (zacskósan lehet kapni!)
  • 7.5 dl tisztított víz
  • 1 evőkanál Paleolaj – a tej gazdagítására
  • 1 karika citrom a díszítéshez

Elkészítés:

  • Chufamix tejkészítőbe helyezd bele az arany lenmagot és a hántolt mandulát hozzávalókat, és önts rá 2.5 dl vizet; ha 1-2 órát állni hagyod, akkor a mixelés könnyebb lesz
  • Én azonnal őröltem a kézi mixerrel, tehát maga az őrlés hosszabb volt – kb. 5-10 perc! -, és ekkor még csak az alap őrlést végeztem – a végeredmény egy pudingszerű nyálkás őrlemény lett
  • Erre a turmixolt magra öntsd rá a további fél liter vizet és fűszerezz
  • A Chufamix poharában egy édes tej keletkezik, a szűrőben pedig egy édes puding – a nyomófejjel alaposan nyomd ki a magőrleményt
  • A kb. fél liter tejet hűtőben tárolhatod, …, a képen látható poharat xukorral, lenmaggal és citromkarikával díszítettem
  • A többi víz a szűrőben marad a pudingszerű masszában

Karfiolkrokett fűszeres paradicsom szósszal

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Létszámfüggően 1 vagy 2 kg karfiol főzzél puhára, majd némi zsiradék (vaj a legjobb) hozzáadásával krumplinyomóval pürésítsd
  • Fűszerezd sóval, őrölt fehér borssal (lehet fekete bors is), némi szerecsendióval és belevagdosott petrezselyem és bazsalikom zölddel
  • Üss a masszához mennyiségtől függően 2-4 tojást, majd két kanállal formázva, vagy részemről fagyikanállal helyezz gombócokat a tűzforró és kizsírozott tapadásmentes sütőedénybe
  • Süsd meg az egyik, majd lapáttal megforgatva a másik oldalát
  • Fűszeres paradicsom szósszal tálalhatod:
    • 0.5 liter paradicsomsűrítmény + 3-5 dl víz (ki milyen sűrűn szereti!), só, xukor – TED-ben pl. méz, bazsalikom levelek apróra vágva, bors, cannei bors vagy csípős paprika por, 1 teáskanál zsír (vagy a kész paradicsomra locsolt olíva olaj)