A fél kg répával, az ugyancsak fél kg káposztával, továbbá zellerrel, fehér répával, karalábéval, vörös hagymával bezöldségezett – 5 literes lábasban készített húsleves zöldségét már három napja eszi a család, és már mindenkinek ez a leves jött ki a fülén is :-D, tehát leöntöttem a maradék – kb. még mindig összesen 1 kilogrammnyi zöldségről a lét és a zöldségeket egy kizsírozott tepsibe egyengettem,
majd 3 egész tojás felvertem, 1 kávéskanál sót tettem bele és a zöldségekre öntöttem,
majd 0,5 kg marha-sertés darált húst fűszereztem – sóval, őrölt borssal, paprika porral (a család ízlése szerint), ráegyengettem a leveszöldségre
végül reszeltem a rakottas tetejére fehér Cheddar sajtot és közepes lángon 20 perc alatt átsütöttem az ételt
Ez az édesség a jó low carb paleoba és még a paleolit ketogénezők étrendjébe is belefér két ok miatt:
A kókuszreszelék a legkedvezőbb tulajdonságokkal bíró alapanyagok egyike,
Az alma – különösen a savanyú fajták, vagy a nyári – kalória, szénhidrát és cukortartalma számunkra jó tartományban mozog.
Hozzávalók:
Kb. 50 dkg apró szemű kókuszreszelék, de én a kókusztej készítéséből visszamaradt kókuszreszeléket használtam!
3 db tojás
2 dkg – lapos evőkanálnyi Xukor0 Stevia – ez a tésztába kerül
Kb. 1 kg frissen hámozott, majd pépesített alma, vagy mélyhűtőből elővarázsolt nyári alma (Úgy egyébként ez az alma a tegnapi klub almalevesének maradéka volt, amiben fél maroknyi őrölt dió is volt!)
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, késhegynyi vanília, 4 evőkanál eritrit, pici só, fél citrom leve – egyébként egyéni ízlés szerint fűszerezz! – mindezek az almapépbe kerülnek
2 zacskó zselatin, vagy NoCarb liszt, vagy agar-agar – alkalmazása a használati utasítás alapján!
0,5 dl víz
1 db alma a süti tetejére
Fél citrom leve az alma szeletekre
Elkészítés:
Hámozz meg, és vágj apróra egy kg-nyi almát, vagy használj konyhakész mélyhűtöttet
A kókusztej készítésének maradékából gyakran készítek süteményt „Citromos-mazsolás-kókuszos” néven; a tésztát ezen recept ötletét használva alkottam: 3 egész tojást felhabosítottam, hozzákevertem 2 dkg xukor0steviát, majd zsírpapírral bélelt mélyebb sütőedényben – közepes lángon – 15-20 perc alatt megsütöttem
Miközben a tészta sül, ezalatt turmixold össze a kilónyi almát
Az alma zselésítése többféle hozzávalóval készülhet – nekem ma 1 zacskó tortazselém volt itthon, tovább NoCarb lisztem, így ezeket kombináltam!
Az almapüréből 4 púpozott evőkanállal kanalazz gyümölcsöt egy kisebb főzőedénybe, keverd el az almát a tortazselével és kb. 2 dkg NoCarb liszttel, majd az egészet kevés víz hozzáadásával keverd át; tedd fel kis lángra, folyamatosan keverd a zselírozó anyagot, majd amikor már kezd összeállni, akkor ezt a keveréket majdan langyosan keverd el az almapürével
Látni fogod az almapüré állagát és ha nem elég kocsonyás, akkor szórásos módszerrel késhegynyi további NoCarb lisztet tehetsz szórhatsz az almához
A kész tésztát borítsd ki egy tálcára vagy fa lapra
A kókuszos alaptésztára kend fel az almazselét
A dizájn különféle lehet; én egy kisebb almát héjastúl felvágtam vékony lapokra, úgy, hogy az alma közepét előbb kiszúrtam
Végül, ha almát használsz díszítésként, akkor locsold meg további citromlével, hogy az almaszeletek ne oxidálódjanak
Ma megtartottuk a PaleoVital főzőklubot a KÖKI bevásárló és szabadidó központ Club Café helyiségében. Végül 29 vendég vett részt a jó hangulatban együtt töltött klub napon.
Sok régi jó ismerőssel, mondhatni jó baráttal töltöttünk el 4 órát – beszélgetéssel, falatozással. Aki akart, az ihatott garnoderma kávét is.
A képek beszédesebbek, mint bármilyen szöveg:
Az alábbiakban láthatjátok a jelenlévőket különböző szögből 🙂 ; Tündét a legutolsó képen – aki a Paleofarm tulajdonosa, Józsit – aki magyaráz a garnoderma paleo komforn kávé típusairól, Zsuzsit – aki hősiesen főz, végül néhány képen jó magamat, aki szeretek szerepelni, de a rólam készült fotókat kevésbé kedvelem 😀 Köszönet a fotókért Árpinak és Máriának.
2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü második eleme a francia rakott „burgonya” volt.
Készülhet paszternákból, csicsókából, fehér batátából és Paul Jaminet ajánlása alapján akár krumpliból is!
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg paszternák vagy 1 kg csicsóka vagy 1 kg fehér batáta
7 db kemény tojás
3 db tojás
0,5 kg gyalult tök (télen mélyhűtött)
2 db nagyobb vörös hagyma
4-5 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma por ízlés szerint
1 kávéskanál mustár
Só, őrölt bors, kevés enyhén csípős paprika por, gyömbér por – mindegyikből kb. 1 kávéskanállal
1 doboz 2 dl-es Cocomas
Zsiradék – pl. kókuszzsír, sertészsír, Paleoolaj
Elkészítés:
A gyökérzöldséget hámozd meg, majd gyaluld le; amennyiben nincs eszközöd a gyaluláshoz, akkor éles késsel minél vékonyabb karikákra vágd fel
A gyalult tököt (télen engedd fel!) nyomkodd ki, majd pépesítsd turmix gépben a 2 dl kókusztejszín és 3 db hozzáütött tojással; ehhez a keverékhez turmixold hozzá az apróra vágott vörös hagymákat, a fokhagyma gerezdeket és a mustárt – a keveréket tedd félre!
Egy sütőtálat zsírozz ki, majd a hajszálvékony gyökérzöldség felét rakd le
Erre a rétegre kerüljön a felkarikázott kemény tojás
A tojásokat hintsd meg a fűszerekkel, majd ismét kerüljön erre egy gyökérzöldség réteg, amit ismét fűszerezz
Végül a rakottast locsold meg a tökös-kókusztejszínes keverékkel
Amennyiben úgy érzed, hogy vastagabb réteget szeretnél látni a rakott ételen, akkor még habosra vert további tojásokkal meglocsolhatod a tetejét
Előmelegített sütőben – közepes lángon (160 fok) 20 perc alatt sül át teljesen az étel
2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü első fogása az Almaleves nyers gyümölccsel volt.
Hozzávalók 4 személyre:
1,2 liter víz
1 db 2 dl-es Cocomas*
1 lapos evőkanál tápióka keményítő
Mézeskalács fűszerkeverék – egy evőkanállal, vagy fahéjból, szerecsendióból, gyömbérből, szegfűszegből egy-egy csipetnyi
Bourbon vanília vagy más őrölt vanília – késhegynyi
2 evőkanál eritrit és ebben az esetben annyi steviával kiegészítve az édesítés, hogy elég édes legyen a lé.
Egy csipet só
4 db közepes alma
1 bögre dióbél
Elkészítés:
A vízből 2 dl-nyit keverj el tápióka keményítővel, és hagyd állni kb. 10 percig be fog valamelyest sűrűsödni-
Közben a liter vizet tedd fel melegedni, majd amikor már forró, de még nincs forrásban először a Cocomassal keverd el, majd -állandó keverés mellett lassan öntsd a vízhez a sűrítő anyagot-
Fűszerezd a hozzávalókban leírtakkal – az egyéni ízlésnek a mértékben szerepet kell játszania, tehát közben kóstolj!
Amikor a leves összeforrt, akkor húzd le a fazekat, és a lét hagyd kihűlni.
Hámozd meg és darabold fel az almákat, használhatsz mélyhűtött almát is (én ezt tettem!).
Tálalhatod langyosan vagy hidegen; tálaláskor tegyél tányéronként fejenként egy almát és szórd meg egy kevés dióbéllel.
*Természetesen házi módszerrel készíthetsz kókusztejet is.