Legyen ez gyógyzsemle!!! Számomra erre a célra remek! Oda kell figyelni, mert az egész tiszta rost. Székrekedést okozhat, ha nem iszik elég vizet hozzá a fogyasztója; ha leülepszik a belekben, akkor a bél kitüremkedéséhez vezethet a sok rost. Túlzott és folyadékmentes fogyasztása idővel lecsiszolhatja a bélbolyhokat. Személy szerint nekem bevált, mert én állandó hasmenéstől szenvedtem. Naponta legalább 3 liter vizet iszom. Számomra nagyszerű. Mindenesetre észnél kell lenni.
Ezt a zsemlét már egy kicsit másként készítettem el, mint a bagettet. Egyrészt egyszerűsítettem, másrészt pedig kiadósabbá tettem.
Annyi víz, hogy majdan a massza fagyikanállal jól adagolható legyen! Kb. 3 dl
1 tk. só
Késhegynyi szódabikarbóna
1 tk. citrom
1 ek. vaj
Elkészítés:
A tojásokat sózzad, majd habverővel habosítsd fel.
Öntsd a tojásokhoz – szórással – a sütő-mixet, majd kanállal keverd át a masszát.
Szórd ehhez az alaphoz a többi száraz anyagot – bambuszrost és útifű.
Önts fokozatosan és a masszát keverve vizet a tésztához.
Tedd a keverékbe a szódabikarbónát és a citromot.
Keverd a tésztához a lágy vajat.
Hagyd állni a tésztát kb. 10 percig.
Ruganyos tésztát kell kapnod, mely jól adagolható.
Előmelegített sütőben süsd a zsemléket 150 fokon kb. 1 órát – szárítva sütve. A legújabb tapasztalatom, hogyha rászánjuk a sütésre ezt a hosszabb időt, akkor a zsemlék nem vizesednek vissza!
A ketogén étkezésemben némi módosítást vezettem be:
Úgy éreztem, hogy a szénhidrátot meg kellene emelnem, különös tekintettel arra, hogy az emésztési gondjaim – a diaréra való hajlam – változatlanul fennállt. Azon törtem a fejemet, hogy hogyan lehetne a szénhidrátot minimálisan növelni, de úgy, hogy ne menjen a ketogén rovására?! Miután elolvastam Julia Enders „Bélügyek” c. könyvét, melyet mindenkinek szívből ajánlok, gondolkodóba ejtettek az étkezési hibáim. A másik hatás volt Mark Sisson összefoglaló cikkének olvasása, melyet a magam és paleos társaim szórakoztatására lefordítottam és melynek szénhidrátra vonatkozó passzusával egyetértek.
A ketogén jótékony hatásait nem akarom kiiktatni az életemből, viszont nem szeretnék az anyagcsere-betegségem és a cukorbetegségem mellett gyökérzöldségeket és gyümölcsöket az étkezésembe visszahozni. Így találtam rá a NoCarb rostmix-re, melyből immár 3 hete kenyeret készítek magamnak. A keveréket készen is lehet kapni, de készíthetünk otthon önálló keveréket is. A 250 gr-os kiszerelésnek húzós ára van, de én 4 részre osztva használom, és a mix-et kiegészítem útifűmaghéj liszttel és bambusz rosttal; így már jóval gazdaságosabb! Még agyalok további összetételen, miután NoCarb lisztet is lehet kapni, tehát próbálok teljesen önálló keveréket készíteni.
16 db cipót tudok sütni, melynek kalória és egyéb mutatói: