Tőkehal zöldségraguban

A recept és a képek – Ágni görög konyhája oldalról valók

Hozzávalók:

  • 1 kg fagyasztott, tisztított tőkehal
  • 2 hagyma – itt Ágni receptjében krumpli szerepel, melyet paleosan helyettesítsd puhára főzött vegyes zöldséggel (BB)
  • 2 nagy paradicsom karikára vágva
  • kb. 100 gr olívaolaj
  • só, bors
  • pár babérlevél
  • 30 gr konyak
  • 100 gr víz
  • 1 kk paradicsompaszta
  • 200 gr zöldséglé (vagy helyette pár leveszöldség pl. répa, paprika, stb.)
  • fűszerek: majoránna, oregano, kakukkfű, petrezselyem
  • 1-2 cikk fokhagyma
  • 1 citrom héja (bio!) darabokra vágva
  • 70 gr édes bor

Elkészítés:

  • Az elkészítése nagyon egyszerű, ha már minden hozzávaló megvan. A karikára vágott hagymát, répát, paprikát olajban megsütöm.
  • A tepsibe beleöntöm az olajat, beleteszem a babérlevelet, minden más hozzávalót a paradicsomon kívül összekavarok és lehelyezek a tepsi aljára.
  • Ezekre fektetem a sózott, borsozott, fűszerezett halakat, majd beborítom a paradicsomszeletekkel.

tőkehalágnne

Szupergyors málna vagy eper fagyi csokiöntettel

A recept és a kép a Paleo konyha oldaláról való

eperfagyi

A fagyi hozzávalói:

 

  • 450 g fagyasztott málna (eper)
  • 3 db hűtött (vagy akár fagyasztott) banán

A csokiöntet:

  • 50 g kakaó
  • 50 g kókuszzsír
  • 40 g eritrit vagy más édesítő
  • kókusztej (kb. 1,5 dl)

Elkészítés:

A fagyasztott málnát előbb aprítóban ledarálom, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom a banánnal. A fagyi kész! :-)

Az öntethez a hozzávalókat gépi habverővel alaposan összedolgozom, a tejet fokozatosan csorgatva hozzá, amíg elérem a kívánt állagot.

A fagyit tálakba szedjük, és rácsorgatjuk a csokiöntetet. :-)

Black & white


bakandwhitekunné

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 3 evőkanál őrölt eritrit (Bea mézet is ír alternatívaként; én mézet nem használok!)
  • Csipet só
  • 140 ml kókuszliszt / kb 60 gramm
  • 110 ml kakaópor / kb 40 gramm
  • 140 ml olvasztott kókuszzsír
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2-3 kávéskanál rumaroma
  • 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • Kevés citromlé /a szódabikarbóna felfuttatásához/

Elkészítés:

  • Az egész tojásokat /nem kell szétválasztani/ alaposan fel kell habosítani az édesítővel, csipet sóval.
  • Hozzá kell keverni az olvasztott kókuszzsírt, majd a rumaromát.
  • A száraz hozzávalókat el kell keverni, mehet ez is a tojáshabhoz, végül a szódabikarbóna, amit kevés citromlével felfuttattunk.
  • 20×30 cm-es zsírpapíros tepsiben, 160 fokon 25 percig kell sütni.

Krém hozzávalói:

  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 2 dl Cocomas
  • 9-10 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • Ízlés szerint porrá őrölt eritrit  (esetleg méz)
  • Fél citrom reszelt héja /kezeletlen/
  • Ízlés szerint citromlé, hogy kellemesen savanykás legyen a krém
  • Vanília őrlemény

A krém elkészítése:

  • A kókuszreszeléket kávédarálón zsírjára kell őrölni, majd az összes többi hozzávalóval krémesre kell turmixolni. 

A tésztát vágd ketté, és töltsd meg a kókuszkrémmel. 

Szobahőmérsékleten fogyasztva – narancs salátával a legfinomabb!

Hamis almás pite cukkinivel

Willson receptje és képe;

további részletekért kattints erre a feliratra

Talán lesz olyan, aki megkérdőjelezi, hogy miért vacakol Willson is és én is azzal, hogy a süteményekbe nem sütjük bele a gyümölcsöt?! – A válaszom pedig az, hogy azért ez a „fóbia” mindkettőnknél – és jó néhány nézetünket osztó paleosnál -, mert a gyümölcsből – sütve-főzve tömény cukor lesz. Mi megszállottan ezt az elvet követjük.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg őrölt dió
  • 10 dkg Xukor0
  • 4 tojás fehérje
  • Szódabikarbóna
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 1-2 nagyobb cukkini
  • 10 dkg Xukor0
  • 2 kávéskanál stevia
  • 4 kávéskanál őrölt fahéj
  • 4 citrom leve
  • egy kevés víz
  • 2 kanál mandulaliszt

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit jól összekevertem, és egy kivajazott sütőfóliában a kétharmadát egyenletesen elterítettem
  • Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig elősütöttem a cukkiniket lehámoztam
  • Nagy lukú almareszelőn lereszeltem azokat, majd
  • a xukorral , fahéjjal, citromlével, némi vízzel megpároltam, átszűrtem, jól kinyomkodtam, a mandulaliszttel összekevertem és a sütemény tetején elterítettem
  • a megmaradt nyers tésztából egy kilyukasztott fóliazacskón át rácsot nyomtam a tetejére, és 15 percre visszatettem sülni.

Ecetes uborka

Willson receptje és képei

Willson koviubi 028Willson koviubi 038

Az uborkákat alaposan megmossuk és szorosan berakjuk az üvegbe az alábbi fűszerekkel együtt:

  • babérlevél
  • torma gyökér
  • kapor
  • meggy levél
  • (erős) csöves paprika
  • szőlőlevél
  • szemes bors, szegfűbors, mustármag

Felöntőlé (harmadolható):

  • 6 liter víz
  • 1,5 liter ecet (20 %-os)
  • 30 dkg só
  • szalicil (vagy Na-benzoát)

A felöntőlevet felforraljuk és meghűtve (akár langyosan is) az üvegekbe töltjük, lekötözzük és elrakjuk a spájzba. (Nem kell dunsztolni, az ecet tartósítja.)