A recept és a képek – Ágni görög konyhája oldalról valók
Hozzávalók:
- 1 kg fagyasztott, tisztított tőkehal
- 2 hagyma – itt Ágni receptjében krumpli szerepel, melyet paleosan helyettesítsd puhára főzött vegyes zöldséggel (BB)
- 2 nagy paradicsom karikára vágva
- kb. 100 gr olívaolaj
- só, bors
- pár babérlevél
- 30 gr konyak
- 100 gr víz
- 1 kk paradicsompaszta
- 200 gr zöldséglé (vagy helyette pár leveszöldség pl. répa, paprika, stb.)
- fűszerek: majoránna, oregano, kakukkfű, petrezselyem
- 1-2 cikk fokhagyma
- 1 citrom héja (bio!) darabokra vágva
- 70 gr édes bor
Elkészítés:
- Az elkészítése nagyon egyszerű, ha már minden hozzávaló megvan. A karikára vágott hagymát, répát, paprikát olajban megsütöm.
- A tepsibe beleöntöm az olajat, beleteszem a babérlevelet, minden más hozzávalót a paradicsomon kívül összekavarok és lehelyezek a tepsi aljára.
- Ezekre fektetem a sózott, borsozott, fűszerezett halakat, majd beborítom a paradicsomszeletekkel.
A recept és a kép a Paleo konyha oldaláról való
A fagyi hozzávalói:
- 450 g fagyasztott málna (eper)
- 3 db hűtött (vagy akár fagyasztott) banán
A csokiöntet:
- 50 g kakaó
- 50 g kókuszzsír
- 40 g eritrit vagy más édesítő
- kókusztej (kb. 1,5 dl)
Elkészítés:
A fagyasztott málnát előbb aprítóban ledarálom, majd botmixerrel alaposan összeturmixolom a banánnal. A fagyi kész!
Az öntethez a hozzávalókat gépi habverővel alaposan összedolgozom, a tejet fokozatosan csorgatva hozzá, amíg elérem a kívánt állagot.
A fagyit tálakba szedjük, és rácsorgatjuk a csokiöntetet.
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 3 evőkanál őrölt eritrit (Bea mézet is ír alternatívaként; én mézet nem használok!)
- Csipet só
- 140 ml kókuszliszt / kb 60 gramm
- 110 ml kakaópor / kb 40 gramm
- 140 ml olvasztott kókuszzsír
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2-3 kávéskanál rumaroma
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- Kevés citromlé /a szódabikarbóna felfuttatásához/
Elkészítés:
- Az egész tojásokat /nem kell szétválasztani/ alaposan fel kell habosítani az édesítővel, csipet sóval.
- Hozzá kell keverni az olvasztott kókuszzsírt, majd a rumaromát.
- A száraz hozzávalókat el kell keverni, mehet ez is a tojáshabhoz, végül a szódabikarbóna, amit kevés citromlével felfuttattunk.
- 20×30 cm-es zsírpapíros tepsiben, 160 fokon 25 percig kell sütni.
Krém hozzávalói:
- 25 dkg kókuszreszelék
- 2 dl Cocomas
- 9-10 evőkanál olvasztott kókuszzsír
- Ízlés szerint porrá őrölt eritrit (esetleg méz)
- Fél citrom reszelt héja /kezeletlen/
- Ízlés szerint citromlé, hogy kellemesen savanykás legyen a krém
- Vanília őrlemény
A krém elkészítése:
- A kókuszreszeléket kávédarálón zsírjára kell őrölni, majd az összes többi hozzávalóval krémesre kell turmixolni.
A tésztát vágd ketté, és töltsd meg a kókuszkrémmel.
Szobahőmérsékleten fogyasztva – narancs salátával a legfinomabb!
Willson receptje és képe;
további részletekért kattints erre a feliratra
Talán lesz olyan, aki megkérdőjelezi, hogy miért vacakol Willson is és én is azzal, hogy a süteményekbe nem sütjük bele a gyümölcsöt?! – A válaszom pedig az, hogy azért ez a „fóbia” mindkettőnknél – és jó néhány nézetünket osztó paleosnál -, mert a gyümölcsből – sütve-főzve tömény cukor lesz. Mi megszállottan ezt az elvet követjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg őrölt dió
- 10 dkg Xukor0
- 4 tojás fehérje
- Szódabikarbóna
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csipetnyi só
A töltelékhez:
- 1-2 nagyobb cukkini
- 10 dkg Xukor0
- 2 kávéskanál stevia
- 4 kávéskanál őrölt fahéj
- 4 citrom leve
- egy kevés víz
- 2 kanál mandulaliszt
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit jól összekevertem, és egy kivajazott sütőfóliában a kétharmadát egyenletesen elterítettem
- Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig elősütöttem a cukkiniket lehámoztam
- Nagy lukú almareszelőn lereszeltem azokat, majd
- a xukorral , fahéjjal, citromlével, némi vízzel megpároltam, átszűrtem, jól kinyomkodtam, a mandulaliszttel összekevertem és a sütemény tetején elterítettem
- a megmaradt nyers tésztából egy kilyukasztott fóliazacskón át rácsot nyomtam a tetejére, és 15 percre visszatettem sülni.
Willson receptje és képei
Az uborkákat alaposan megmossuk és szorosan berakjuk az üvegbe az alábbi fűszerekkel együtt:
- babérlevél
- torma gyökér
- kapor
- meggy levél
- (erős) csöves paprika
- szőlőlevél
- szemes bors, szegfűbors, mustármag
Felöntőlé (harmadolható):
- 6 liter víz
- 1,5 liter ecet (20 %-os)
- 30 dkg só
- szalicil (vagy Na-benzoát)
A felöntőlevet felforraljuk és meghűtve (akár langyosan is) az üvegekbe töltjük, lekötözzük és elrakjuk a spájzba. (Nem kell dunsztolni, az ecet tartósítja.)
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.