Mignonok nyersen – csokis, mákos, aranylen-mandulás

Miután a NoMilk-kel egy holnapi bemutatóra készülődöm, és egyébként a Paleo Fesztiválon is kint leszek velük, ezért kerül fel mostanában annyi Chufamix-es recept.

… és akkor álljon itt azoknak a mignonoknak a receptje, melyeket a ma készített tejek „morzsalék maradványából” készítettem.

Csokis mignon – a receptet 20 dkg száraz anyagra vetítve írom le:

  • 20 dkg tejkészítésből megmaradt kókuszreszeléket keverj össze 3 evőkanál kakaóporral és annyi eritrittel, hogy megfeleljen az édesség iránti vágyadnak, ízlésednek – 4-5-6 evőkanál?! – hm
  • Keverj a reszelékhez vaníliát, vagy vanília aromát
  • Tegyél a masszához kb. 2.5 dl kókuszolajat
  • Az egészet alaposan keverd össze, és vagy szilikonos formákban – mignon formájúra – dermeszd meg, vagy egy tálcára felkenve a masszát vágd fel apró kockákra az édességet

Mákos mignon – 15 dkg mák

  • A máktej készítéséből visszamaradt mákot keverd össze egy evőkanálnyi aszkorbinsavval,10 dkg mazsolával, 4-5-6 evőkanálnyi eritrittel
  • A masszához keverjél kb. 2.5 dl kókuszolajat
  • Az egészet alaposan keverd össze, és vagy szilikonos formákban – mignon formájúra – dermeszd meg, vagy egy tálcára felkenve a masszát vágd fel apró kockákra az édességet

Aranylen-mandula mignon – 10 dkg maradvány anyag

  • Az aranylen-mandula fűszerezett tejből visszamaradt anyagot, mely állagában tapadós, nyálkás – keverd össze 2.5 dl kókuszolajjal; ha úgy érzed, hogy nem elég édes, akkor tegyél még hozzá ízlés szerint eritritet
  • Az egészet alaposan keverd össze, és vagy szilikonos formákban – mignon formájúra – dermeszd meg, vagy egy tálcára felkenve a masszát vágd fel apró kockákra az édességet

Citromos kókuszos pite

Citromos-kókuszos pite

Chufamix növényi tejkészítő kapható Budapesten a NoMilk-nél

Mazsola nélkül készítve ketogén!

Hozzávalók:

  • Tejkészítésből (Chufamix) megmaradt kókuszreszelék – 20 dkg
  • 10 dkg mazsola
  • 2 db citrom leve
  • Vanília
  • 5-6 evőkanál eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő); TED-ben méz vagy juharszirup
  • 4 db tojás ha morzsalékosra sütöd, 5-10 tojás (méretfüggő) -, ha azt akarod, hogy jól vágható legyen az édesség!

Elkészítés:

  • A kókuszreszeléket keverd össze a mazsolával, a citrom levével, a vaníliával, a tojásos sárgájával
  • A tojások habját verd fel kemény habbá, majd laza mozdulatokkal keverd el a citromos-mazsolás kókusszal
  • Zsírpapírral bélelj ki egy mély sütőedényt, és lassú tűzön süsd kb. 40 percig; nézz rá, látni fogod, hogy mikor kész
  • Vágva, de inkább kanalazva tálalhatod

Ez a recept a hozzávalóival majdnem megegyezik a Kókuszcsók muffin receptjével. Kizárólag muffin formában működik a sütemény, mert a muffin papír tartja össze. Ma egy sütési kísérlet igazolta ezt.

 

Máktej – Chufamix-szel

Chufamix növényi tejkészítő kapható Budapesten a NoMilk-nél

Hozzávalók és elkészítés egyben:

    • 10 dkg mákot – nem szükséges őrölt máknak lennie, de az is jó – áztass be kb. 1-2 órára 1.5 dl meleg vízbe, míg meg nem duzzad
    • A Chufamix edénybe öntsd bele az áztatott mákot
    • Turmixolj, és fokozatosan adagold a vizet, míg figyelve a gépet, fel nem töltöd az egy liternyi mennyiséget; a mák nem fog felszívni extra vizet, tehát egy liternél nem kell több
    • Legvégül préseld ki az utolsó csepp tejet is a mákból
    • Mindenféle édesítés és ízesítés nélkül is finom, de illik hozzá a mazsola, a citrom, a fahéj
    • A maradék mákot egy külön receptben be fogom mutatni, hogy hogyan használtam fel 😀