Miután a NoMilk-kel egy holnapi bemutatóra készülődöm, és egyébként a Paleo Fesztiválon is kint leszek velük, ezért kerül fel mostanában annyi Chufamix-es recept.
… és akkor álljon itt azoknak a mignonoknak a receptje, melyeket a ma készített tejek „morzsalék maradványából” készítettem.
Csokis mignon – a receptet 20 dkg száraz anyagra vetítve írom le:
20 dkg tejkészítésből megmaradt kókuszreszeléket keverj össze 3 evőkanál kakaóporral és annyi eritrittel, hogy megfeleljen az édesség iránti vágyadnak, ízlésednek – 4-5-6 evőkanál?! – hm
Keverj a reszelékhez vaníliát, vagy vanília aromát
Tegyél a masszához kb. 2.5 dl kókuszolajat
Az egészet alaposan keverd össze, és vagy szilikonos formákban – mignon formájúra – dermeszd meg, vagy egy tálcára felkenve a masszát vágd fel apró kockákra az édességet
Mákos mignon – 15 dkg mák
A máktej készítéséből visszamaradt mákot keverd össze egy evőkanálnyi aszkorbinsavval,10 dkg mazsolával, 4-5-6 evőkanálnyi eritrittel
A masszához keverjél kb. 2.5 dl kókuszolajat
Az egészet alaposan keverd össze, és vagy szilikonos formákban – mignon formájúra – dermeszd meg, vagy egy tálcára felkenve a masszát vágd fel apró kockákra az édességet
Aranylen-mandula mignon – 10 dkg maradvány anyag
Az aranylen-mandula fűszerezett tejből visszamaradt anyagot, mely állagában tapadós, nyálkás – keverd össze 2.5 dl kókuszolajjal; ha úgy érzed, hogy nem elég édes, akkor tegyél még hozzá ízlés szerint eritritet
Az egészet alaposan keverd össze, és vagy szilikonos formákban – mignon formájúra – dermeszd meg, vagy egy tálcára felkenve a masszát vágd fel apró kockákra az édességet
Tejkészítésből (Chufamix) megmaradt kókuszreszelék – 20 dkg
10 dkg mazsola
2 db citrom leve
Vanília
5-6 evőkanál eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő); TED-ben méz vagy juharszirup
4 db tojás ha morzsalékosra sütöd, 5-10 tojás (méretfüggő) -, ha azt akarod, hogy jól vágható legyen az édesség!
Elkészítés:
A kókuszreszeléket keverd össze a mazsolával, a citrom levével, a vaníliával, a tojásos sárgájával
A tojások habját verd fel kemény habbá, majd laza mozdulatokkal keverd el a citromos-mazsolás kókusszal
Zsírpapírral bélelj ki egy mély sütőedényt, és lassú tűzön süsd kb. 40 percig; nézz rá, látni fogod, hogy mikor kész
Vágva, de inkább kanalazva tálalhatod
Ez a recept a hozzávalóival majdnem megegyezik a Kókuszcsók muffin receptjével. Kizárólag muffin formában működik a sütemény, mert a muffin papír tartja össze. Ma egy sütési kísérlet igazolta ezt.
10 dkg mákot – nem szükséges őrölt máknak lennie, de az is jó – áztass be kb. 1-2 órára 1.5 dl meleg vízbe, míg meg nem duzzad
A Chufamix edénybe öntsd bele az áztatott mákot
Turmixolj, és fokozatosan adagold a vizet, míg figyelve a gépet, fel nem töltöd az egy liternyi mennyiséget; a mák nem fog felszívni extra vizet, tehát egy liternél nem kell több
Legvégül préseld ki az utolsó csepp tejet is a mákból
Mindenféle édesítés és ízesítés nélkül is finom, de illik hozzá a mazsola, a citrom, a fahéj
A maradék mákot egy külön receptben be fogom mutatni, hogy hogyan használtam fel 😀