Diós buci

Diós buci – Google

Ez a zsömle hasonlít a „Ropogós zsömle” és a „Barbi zsömléje” és a „Paleo buci – tojás nélkül” receptek megoldásaira, és mégis egy kicsit más. Amit észrevettem, hogy nekem kevésbé az utifűmaghéj liszt, annál inkább a tápióka keményítő jön be állományjavítóként. A dió – előny nálam, hogy van diófánk – rendkívül élvezhetővé teszi a kenyeret. Ha valaki paleo kenyér evésére adja a fejét, akkor talán sütésenként a kb. egy maréknyi őrölt dióra érdemes anyagilag is áldozni. 5 évig paleo kenyeret nem igazán ettem, csak a családnak sütöttem, de amióta átváltottam a Paleo Fúzióra, azt tapasztalom, hogyha rostos szénhidráttal, különösen kenyérrel megtámogatom az ételeket, akkor normális mértékben vonulok el a ház legkisebb helyiségébe.

A nyers lenmagos kenyér és most ez az új alkotásom ízlenek a legjobban. Ki a fene szeret egyszerre kisebb mennyiséget sütni?! – én mindenesetre nem. Az alábbi – receptben leírt – mennyiségből 20 db buci készíthető.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Szívből ajánlom lisztek keverékét készíteni – pl. ezekben a zsömlékben mandula liszt, szezámliszt keveréke van. Ebből a keverékből öntsünk egy mély tálba 30 dkg-ot; Púpos evőkanalakban mérve – 10 ek. – 10×3 dkg.
  • Ehhez öntsünk hozzá 20 dkg lenmagpelyhet. A lenmag pelyhesített formáját azért ajánlom, mert nem kell darálni. Ha nem kapunk, csak szemes lenmagot, akkor darálni leszünk kénytelenek. Gondolj az arany lenmagra is, mert annak használatával világos színű cipót süthetünk.
  • 10 dkg tápióka lisztet, 10 dkg darált diót és 1 kk. szódabikarbónát keverjünk össze a lisztekkel és a lenmaggal.
  • Morzsoljunk el a keverékkel 5 dkg lágy vajat, ez természetesen lehet valamilyen zsír is – sertés, kacsa, liba.
  • Ízlés szerint sózzuk a tésztát
  • Egy csavarásnyi citromot adjunk a tésztához a szódabikarbóna aktiválása miatt.
  • Öntsük fel a száraz anyagot – fokozatosan – kb. 1 liter vízzel. Öntsünk és keverjünk és figyeljük arra, hogy a tészta se túl száraz, se túl vizes ne legyen –> Nokedli tésztánál egy picit szárazabb.
  • Az időközben előmelegített sütőbe tegyük majd be a zsírpapírral kibélelt tepsit, melyre 20 db bucit formáztunk. A bucikat vagdossuk be, és megszórhatjuk pl. napraforgómaggal, hántolt tökmaggal is.
  • Közepes lángon – kb. 170 for – süssük a kenyeret 30-35 percig.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.