NoCarb – Konjac – shirataki tészta (Ördögnyelv) tulajdonságai

ördögnyelvordognyelv_noveny

A shirataki tészta glukomannánból készül és konjac tésztaként is ismert. A glukomannán egy rost, amelyet a konjac növény gyökere tartalmaz. A „shirataki” szó japánul „fehér vízesést” jelent, ami a tészta fehér, már-már átlátszó külsejére utal. A konjac növény Japánban, Kínában és Délkelet-Ázsiában terem és nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, melynek nagy része a glukomannán rostból származik. A tészta úgy készül, hogy a lisztté őrölt glukomannánt sima vízzel és egy kis lime-vízzel elkeverik, ami segít megőrizni a tésztaszálak formáját. Ezután a keveréket felforralják, majd tésztát formáznak belőle.

Pl. néhány étel, ami a blogon található:

  1. Kókuszkrémes puding
  2. NoCarb – citromos, ropogós puding
  3. Habos csokikrém
  4. Bolognai NoCarb Noodle-val
  5. Stíriai metélt NoCarb Noodle-val

„Hogyan hat a glükomannán?

Avagy a „legiszákosabb” növényi rostok

A manapság Ördögnyelv néven elhíresült növény – hivatalos nevén a Konjac – legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán.

A glükomannán nem jelent mást, mint a növény vízben oldódó élelmi rostjait. Ezek egy fantasztikus tulajdonsággal rendelkeznek: szuper abszorbens képességgel bírnak, vagyis a növényvilágban egyedülálló módon, molekuláik képesek saját tömegüknél akár 300-szor több vizet megkötni! A Konjac liszt élelmi rostjai a legkiválóbbak a vízben oldható élelmi rostok közül.

A Konjac lisztben található glükomannánt nem hidrolizálják az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak kalóriát előállítani belőle, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat. Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják, kitisztítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést. Diétás rostoknak pótolhatatlan élettani hatása van az emberi szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg.

Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe, ugyanis rendkívül alacsony a kalória tartalma és csaknem szénhidrát és zsírmentes. Glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet.

Liszt formájában sokoldalúbb a felhasználása és könnyebben beilleszthető az étrendbe is: főzelékek, szószok, levesek sűrítésére, pudingnak, gyümölcszselének, salátaöntetnek, stb.

Így felmerül a kérdés: miért ne tennéd az ételeidbe is?

Élelmiszer analitikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a No Carb konjac liszt kimagasló minőségű és 100 grammonként közel 83 gramm rostot – glükomannánt tartalmaz.

Hogyan használd?

Ha nem épp sűrítő vagy állományjavító anyagként teszed főztödbe, elegendő hozzá egy pohár és némi folyadék:

Naponta többször is fogyaszthatod, de egy alkalommal ne fogyassz többet 4 g-nál!

Fontos!
A konjac lisztet SOHA ne vegyük szájba és igyunk rá vizet, mert FULLADÁSVESZÉLYES! Amennyiben Konjac lisztből készült ételt fogyasztasz, igyál sok folyadékot, hogy a glükomannán elérje maximális hatóerejét és segítse az tápcsatorna egészséges működését.”

Fekete retek saláta

Nehézségi fok: Könnyű                                  Elkészítési idő: 15 perc

„Magas a C-vitamin-, kalcium-, vas- és foszfortartalma, erős immunrendszer-erősítőnek bizonyul, így hatékony lehet az influenzás időszakban védekezésképpen, vagy akár a betegség esetén ki- egészítő táplálkozásként, a gyorsabb felgyógyulás érdekében. …” https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/termeszetes-gyogyirunk-fekete-retek-2216753/

Hozzávalók:

  • 0,5 kg fekete retek
  • 20 dkg alma
  • 2 dl kókusztejszín – Cocomas
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4 dkg eritrit – 2 evőkanál
  • 1 dkg só – 1 kávéskanál
  • 2 dkg szárított kapor – 1 evőkanál

Elkészítés:

  • A fekete retket a héjától megtisztítjuk, majd julienre vágjuk.
  • Az almákat szintén megpucoljuk és apró darabokra szeleteljük.
  • A kókusztejszínt kevés vízzel felhígítjuk, majd fűszerezzük.
  • Egy tálba elhelyezzük a retket és az almákat, meglocsoljuk citromlével.
  • Végül leöntjük az egészet a kapros-édes-sós-tejszínes öntettel.
  • Frissen is fogyasztható, de 1-2 órát érlelve még finomabb lesz a saláta.

Sütőtökös vagy batátás sajtos roló

Hozzávalók:

A tészta mennyiségét aszerint kell kiszámolni, hogy hány rolót szeretnél gyártani.

Az alábbiakban leírom, hogy hogyan kell 3 nagy rolóhoz, melyből szétvágva 6 db kicsi lesz a hozzávalókat kalkulálni:

  • 1 db M-es tojás
  • Annyi gesztenyeliszt, amennyit a tojás felvesz
  • Csipetnyi só
  • 1 evőkanál olvasztott zsír
  • Valamilyen liszt – kókusz vagy gesztenye a nyújtáshoz

Ezt a mennyiséget annyival szorozd fel,

ahány rolót szeretnél készíteni!

A tölteléket már nagyobb mennyiségre kalkulálva írom le – a képen 15 db látható, de 3-at elpusztítottam :-D, tehát 18 db rolóm volt.

Töltelék:

  • 1 kg sütőtök hús vagy 1 kg édesburgonya (batáta)
  • 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
  • Só, őrölt bors, reszelt szerecsendió – mindháromból ízlés szerint, de kb. teáskanalakkal
  • 2 dkg fehér cheddar vagy parmezán sajt reszelve a töltelékbe
  • 5 dkg a sajtból a rolók végeire reszelve

Elkészítés:

  • Készítsd elő a rolók tésztáját úgy, hogy a tojásokat a liszttel, sóval, zsírral összekevered
  • A tészta gombócokat lisztezett deszkán nyújtsd ki amennyire lehet – lehelet vékonyra, majd vágj le téglalap alakban egy kb. 3 x 5 cm-es lapot
  • Zsíros kézzel valamennyi habroló formát simítsd körbe, hogy majd a sütés befejeztével könnyen lejöjjön a tészta a formáról
  • A levágott lapot tekerd rá roló sütő formára – fontos a paleo lisztes tésztánál, hogy a lap, amit a formára illesztesz, egyben legyen, ne legyen darabonként ragasztva, vagy vékony csíkból tekerve!
  • A formákat a tésztával kis lángon – szárítva süsd 15′ – megforgatva 15′ – összesen 30 percig
  • Vedd ki a rolókat, hagy kihűlni a tésztát, majd szedd le a tésztát a formáról
  • Töltsd meg a következő töltelékkel a rolókat:
    • A sütőtököt és a fűszereket, valamint a vajat turmixold össze
    • A sajtot reszeld le
    • Keverj a krémbe sajtot
    • Hagyjál sajtot a díszítéshez
  • A megtöltött rolókat töltve vágd ketté, majd a végein bőven hagyott krémet forgasd meg a reszelt sajtban
  • Tedd a tálat hűtőbe, mert jót fog tenni az ételnek, ha legalább fél órát dermed a krém
  • A sós süteményeket nyers vagy főtt-hűtött zöldségekkel tálalhatod!

habrolóA rolók ilyen habroló formákkal készültek!

Raszta fánk

Willson receptje és képei – további részleteket,

fázisképeket a blogján olvashatsz!

Édesen, vagy xukor nélkül, sósan (sajtosan), köretnek…

Hozzávalók:

  • 1 bögrényi őrölt kesudió
  • 1 tojás (-nak megfelelő fehérje)
  • 1 dkg lágy vaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 késhegynyi só
  • 1 teáskanál xukor0 vagy méz
  • Fél kikapart vaníliarúd
  • Ha szükséges, pici víz
  • A sütéshez libazsír (vagy kókuszzsír )

Elkészítés:

  • A kesudió őrleményt összekevertem a tojással, xukorral és a fenti egyéb kiegészítőkkel, így vanília illatú, nokedlitészta állagú keveréket kaptam. Ezt belekanalaztam egy hűtőzacskóba és betettem a hűtőbe, hogy kicsit összeálljon.
  • Közben felforrósítottam a libazsírt. (lehet lapos edényben, de fritőzben is)
  • Kivéve a hűtőből, a sűrű nokedlitésztát a zacskó egyik csücskébe tereltem, ollóval lecsíptem a hegyét, és folyamatos nyomással a forró olajba eregettem egy adagot.Mint amikor tortát díszítünk. … Pillanatok alatt elkészült, megfordítottam és papírtörlőre kiszedtem.
  • Még frissen egy kevés vaníliás porxukorral, kakaóval vagy darált mákkal megszórva, langyosan is finom.
  • Ha kihűlt, házi csokikrémmel lehet meglocsolgatni vagy ebbe mártogatni.
  • Útravalónak, uzsonnának csak önmagában vagy keserű csokoládé bevonattal ajánlom, mert a kókuszolajosházi csoki hamar olvad, hűtőtárolást igényel.

Ruháim – előtte-utána

előtteutánatestekrajzA paleo rám vonatkozó humoros részét nem bírom kihagyni, mert mellesleg, hogy 2015 februárjában lesz 5 éve, hogy paleozom, nekem is sikerült fogynom. Az én paleos életemnek egyik fontos célkitűzése lenne a még nagyobb fogyás, mint amit elértem, de hát tudomásul kell vennem a lezajlott Hashimoto (teljes pm.-sorvadás) következményeit. Egyszóval első körben lement -25 kg, ebből visszajött 6 kg. A súlyom ugyanazon a szinten van már fél éve. Úgy összességében köszönöm szépen – Jól vagyok 😀 …, s ez a lényeg.

…, és íme a ruhatáram egy-két darabja, amíg még megvannak a régiek, gyorsan lefotóztam:

szoknyaelőtteutána800szoknyák – előtte-utána 🙂

blúzelőtteutána800pólók – előtte-utána

nadrágelőtteutána800nadrágok – előtte-utána

2007 paleo előtt betegen és 2013 paleosként – jól vagyok!

Reszelt almás

Törökné Tóth Csilla receptje és képe

Hozzávalók:

  • 9 evőkanál darált dió
  • 3 evőkanál kókuszliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Fél citrom leve
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 6 evőkanál eritrit
  • 3 db tojás
  • 1 nagy idared alma – lereszelve a nagy lyukú reszelőn
  • 1 dl Cocomas kókusztejszín

Elkészítés:

  • A hozzávalókat egy fakanállal keverd össze, és egy 20 x 30
    cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítsd bele a masszát
  • A tetejére pedig szórj egy jó maréknyi vágott diót
  • Süsd meg a sütemépnyt – 200 fokon 20 perc alatt