NoCarb – Konjac – shirataki tészta (Ördögnyelv) tulajdonságai

ördögnyelvordognyelv_noveny

A shirataki tészta glukomannánból készül és konjac tésztaként is ismert. A glukomannán egy rost, amelyet a konjac növény gyökere tartalmaz. A „shirataki” szó japánul „fehér vízesést” jelent, ami a tészta fehér, már-már átlátszó külsejére utal. A konjac növény Japánban, Kínában és Délkelet-Ázsiában terem és nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, melynek nagy része a glukomannán rostból származik. A tészta úgy készül, hogy a lisztté őrölt glukomannánt sima vízzel és egy kis lime-vízzel elkeverik, ami segít megőrizni a tésztaszálak formáját. Ezután a keveréket felforralják, majd tésztát formáznak belőle.

Pl. néhány étel, ami a blogon található:

  1. Kókuszkrémes puding
  2. NoCarb – citromos, ropogós puding
  3. Habos csokikrém
  4. Bolognai NoCarb Noodle-val
  5. Stíriai metélt NoCarb Noodle-val

„Hogyan hat a glükomannán?

Avagy a „legiszákosabb” növényi rostok

A manapság Ördögnyelv néven elhíresült növény – hivatalos nevén a Konjac – legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán.

A glükomannán nem jelent mást, mint a növény vízben oldódó élelmi rostjait. Ezek egy fantasztikus tulajdonsággal rendelkeznek: szuper abszorbens képességgel bírnak, vagyis a növényvilágban egyedülálló módon, molekuláik képesek saját tömegüknél akár 300-szor több vizet megkötni! A Konjac liszt élelmi rostjai a legkiválóbbak a vízben oldható élelmi rostok közül.

A Konjac lisztben található glükomannánt nem hidrolizálják az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak kalóriát előállítani belőle, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat. Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják, kitisztítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést. Diétás rostoknak pótolhatatlan élettani hatása van az emberi szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg.

Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe, ugyanis rendkívül alacsony a kalória tartalma és csaknem szénhidrát és zsírmentes. Glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet.

Liszt formájában sokoldalúbb a felhasználása és könnyebben beilleszthető az étrendbe is: főzelékek, szószok, levesek sűrítésére, pudingnak, gyümölcszselének, salátaöntetnek, stb.

Így felmerül a kérdés: miért ne tennéd az ételeidbe is?

Élelmiszer analitikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a No Carb konjac liszt kimagasló minőségű és 100 grammonként közel 83 gramm rostot – glükomannánt tartalmaz.

Hogyan használd?

Ha nem épp sűrítő vagy állományjavító anyagként teszed főztödbe, elegendő hozzá egy pohár és némi folyadék:

Naponta többször is fogyaszthatod, de egy alkalommal ne fogyassz többet 4 g-nál!

Fontos!
A konjac lisztet SOHA ne vegyük szájba és igyunk rá vizet, mert FULLADÁSVESZÉLYES! Amennyiben Konjac lisztből készült ételt fogyasztasz, igyál sok folyadékot, hogy a glükomannán elérje maximális hatóerejét és segítse az tápcsatorna egészséges működését.”