Malackaraj


Az ígért saját kép!

Hozzávalók – 4 személyre:

  • 1.5 kg bőrös csontozott karaj szeletek
  • 1 dl sertészsír, illetve 3 ek.
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kisebb fej hagyma
  • Paprika por
  • Őrölt bors ízlés szerint
  • 2 kk. majoránna
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 dl víz

Elkészítés:

  • A karaj húsos részét kockásan vagdossuk be.
  • A mélyedésekbe nyomkodjuk bele a tisztított fokhagyma gerezdeket.
  • Sózzuk, borsozzuk és szórjuk be vékonyan paprikával, majoránnával és őrölt köménnyel, majd hagyjuk így állni legalább egy órát a hűtőben.
  • A karajt helyezzük el egy mély sütőedénybe.
  • Olvasztott zsírral locsoljuk meg.
  • A húsos rész legyen először alul.
  • Egy pucolt fej hagymát tegyünk a hús mellé.
  • Öntsünk a húsra vizet.
  • Fedjük le alufóliával.
  • Sütve-főzzük a húst – legalább 45 percig kb. 170 fokon.
  • Félidőben (20-25 perc) vágjuk szeletekre a húst, majd folytassuk a sütést.
  • Vegyük le az alufóliát, majd a húst fordítsuk meg és süssük 200 fokon ropogósra. Figyeljük, nehogy megégjen!

Morzsóka – sonkás „tészta”

Willson receptje – további fázisképekért kattints ide!

 Hozzávalók (egy adag) :
  • 10 dkg főtt sonka
  • 3 tojásfehérje
  • pici víz
  • esetleg fűszerek, én nem tettem bele még sót sem
  • 1 kanál zsír a kisütéshez

Elkészítés:

  • A sonkát megdaráltam
  • Majd összekevertem a tojásfehérjével és annyi vízzel, hogy elég lágy maradjon a massza.
  • Egy negyedórányi pihentetés után serpenyőben, forró zsíron megsütöttem, közben folyamatosan törögettem, hogy morzsás legyen.
  • Reszelt kemény, érett sajttal vagy elmorzsált főtt tojássárgájával fogyasztható (kicsit megsóztam)Egy gazdag zöldségleves után második fogásnak kiváló.

Csokiszalámi – mandulalisztes, aszalványos

Hozzávalók – 2 rúdhoz:

  • 25 dkg mandulaliszt, mely az eredeti kekszet helyettesíti
  • 3 púpos ek. kókuszzsír
  • 3 ek. kakaópor
  • 1 dl kókusztejszín vagy zab-, illetve rizs tejszín
  • Eritrit vagy méz – ízlés szerinti mennyiségben
  • Változó „felhozatal” szerint apríthatunk a masszához különféle magokat, továbbá aszalványokat; dió, aszalt és nyers áfonya, továbbá aszalt szilva került most a keverékbe; ötlet: mandula darabok, kakaóbab, kandírozott narancs

Elkészítés:

  • A mandulalisztet a kókuszzsír és a tejszín hozzáadásával – állandó keverés mellett – kis lángon kapassuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
  • Keverjük el alaposan a masszában a kakaót is.
  • A tésztát keverjük össze a választott magokkal és aszalványokkal.
  • Frissen tartó fóliából vágjunk két méretes darabot.
  • Felezzük meg a masszát, és egyenletesen elosztva készítsünk két szalámi formájú hengert.
  • Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy alaposan összeálljon.

Tojáslikőr paleo módra

tojaslikor4_mini

Haász Niki Paleokonyha oldalán láttam meg éppen most ezt a receptet, és miután már évek óta megosztok az oldaláról néhány finomságot, hát így uccú – gyorsan másolom is nektek.

Érhető módon Niki óv bennünket az alkoholtól, de bennem egy merész ötlet villant fel. Azzal kezdődik a recept, hogy „2 dl vizet felforralok …” – így felmerül bennem a kérdés, hogy miért ne lehetne ezen a ponton – az íz miatt – valamilyen színtelen tömény alkoholt  – pl. vodkát hozzáönteni a vízhez, miután hő hatására a szesz elpárolog?!

Hozzávalók:

  • 4 tojás sárgája (egészséges, friss, mosott tojás!)
  • 10 dkg-nyi édesítés – nálam 5 dkg méz + 1/4 mk. stevia por (ha xilitet vagy eritritet használsz édesítéshez, őröld porrá!)
  • 2 dl gyömbértea (1 ek-nyi reszelt gyömbér leforrázva, áztatva 2 dl vízzel)
  • 2,5 dl sűrű kókusztej (Aroy-D vagy Real Thai)
  • 1 mk. őrölt vanília
  • 1 mk. gyömbérpor

Elkészítés:

2 dl vizet felforralok, és 1 ek. aprított gyömbérrel teát készítek belőle. Hagyom kihűlni. A tojássárgáját az édesítővel habosra verem, egészen fehéredésig, ez pár percet igénybe vesz a legmagasabb fokozaton is (az eredeti recept még az elektromos kütyük térhódítása előtt született, 1 órányi felverési időt ír  ). Folyamatos keverés közben hozzáadom a többi hozzávalót is, majd hűtőbe teszem. Kész.

Közel 1 l tojáslikőr lesz ebből a mennyiségből (a térfogat a tojássárgák habosítása miatt nő meg), de rettentő gyorsan elfogy…

Ötlet: ha a kókusztejet habbá verve kevered bele, akkor hab fog kiválni a tetejére később (mint a képeken), ha nem, akkor szép homogén lesz.

Csicsóka – főve-pirítva

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A fogyasztók létszámától függő mennyiségben – 3-4 fő 1 kg – hámozott és karikákra vágott csicsókát enyhén sós vízben főzd puhára.
  • Öntsd le a puha csicsókákról a vizet (Papírtörlővel érdemes megszárítani.), majd lehetőleg teflon vagy kerámia sütőedényben, akár pedig a sütőben közepes lángon – kevés zsír felforrósításával, vagy sütőnél hozzáadásával süsd meg mindkét oldalát.