gyümölcsös morzsolt csokis torta

Hozzávalók:

A piskótához, melyet a „Piskóta maglisztből alaprecept” szerint készíts el:

  • 6 db tojás, 6 evőkanál török mogyoró liszt (lehet más liszt is!), eritrit, citrom

A töltelékhez:

  • 0,5 kg magozott cseresznye vagy meggy, de lehet más gyümölcs is apróra vágva (mélyhűtött is megfelelő!)

A mázhoz:

  • 15 dkg 90%-os csokoládé (pl. Wawel lengyel olcsó!) – némi vízzel felolvasztva

Összeállítás:

  • Süsd meg a piskótát
  • Amikor kihűlt morzsold össze a tésztát
  • Magozz ki cseresznyét vagy meggyet, és keverd el a morzsalékkal (télen lehet mélyhűtős is!)
  • 22,5 cm átmérőjű – kisebb csatos kerek formába nyomkodd bele a gyümölcsös tésztát
  • A felolvasztott és vízzel hígított csokoládéval úgy vond be a tortát, hogy a csokoládéból a tészta morzsái közé is jusson, hogy az majd a szeleteket egyben tartsa
  • Díszítsd a tortát gyümölccsel

Pasis kaják és a kenyér kérdése

BudspencerA 25 éves fiam paleo kenyér ügyben feladta 🙁 Sajnos. Miután észrevettem, hogy önálló keresetéből simán tud venni bármilyen nem paleo ételt, és főleg dugdosott kenyereket találtam, így mondtam neki, hogy körülnézek, és keresek neki készen kaphatót, ha kell, akkor kompromisszumos kenyeret. Szerintem a dugdosás is csak azért történt, mert nem akart megbántani azzal, hogy telítődött a paleo kenyerekkel. Elég szomorú, de ez van 🙁 Én alapjáraton úgy oldom meg ezt a kérdést, hogy nem eszem kenyeret, továbbá, ha mégis, akkor sokkal igénytelenebb vagyok, mint családom férfi tagjai. Kompromisszumként, de csakis akként a zabos kenyerek jelentenek még megoldást.

A tapasztalatom az, hogy a kenyérlapok, melyeket a férjem és a fiam a leginkább szeretik a paleo kenyerek közül. A férjem a ropogós kenyérlapokat, de a fiamnál a régi kenyerek iránti vágy most érte el a tetőpontját.

A főztömet a fiúk – bevallásuk szerint szeretik -, egy dologra azonban rájöttem, hogy előtérbe kell helyeznem részükre a pasis kajákat, mint pl. paleo rántott hús minden mennyiségben, gulyásleves, székelykáposzta, sült húsok, fasírtok, bacon, adalékmentes virsli, sült zöldségek, nokedli, paleocsinta …; jómagam már meglehetősen igénytelen lettem és a végtelenségig egyszerűsítek, az én gyengém a fagylalt, ezeket pl. a férfiak egyáltalán nem eszik.

Az ételekkel szembeni kritika a következő formákban nyilvánult meg az évek során:

  1. „Ha megint kókusz ízű spenótot kell enniük, akkor kifutnak a világból.” 🙂 ; ezért tértem át a kesudió használatára, melyet nagybani áron veszek!
  2. „Hagyjam abba a „valamit visz a víz” stílusú főzelékek készítését; inkább salátákat és sült zöldségeket készítek, vagy ha pl., mint ma spenótot, akkor friss spenótlevelet turmixolok össze kesudió tejjel
  3. Utálják a vizes belű kenyereket; ma készítettem Sós magropogóst és vettem a Lipóti Pékségnél „Fehér kenyeret”, a Budaörsi Élelmiszerallergia Szaküzlet terméke 440 gr, utifűmaghéj egyik fajtájából (Plantaga ovata magkorpa) készült és van benne gluténmentes búzakeményítő, élesztő és cukor – az élesztő közömbösíti a cukrot, guar gumi, Na-bicarbonat, citromsav, étolaj.

Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy ez a kenyér nem paleo, de a gabonafélékből készülteknél remélem, hogy jobb választás. 640 Ft-ba kerül, és remélem, hogy egy személynek legalább 3 napig elegendő lesz?!

Sós magropogós

A recept eredeti ötlete nem az enyém. Szombaton paleos találkozón kóstoltam Szabó Ági isteni ropogósát. Nem írtam le a pontos receptet, de egy verziót prezentálok nektek, mert ez a ropogós hihetetlenül finom.

Vendégségre érdemes készíteni, vagy egyszerre megsütni 2-3 tepsivel, mert kiválóan tárolható papírdobozban, szellős helyen.

Hozzávalók 3 tepsihez:

  • 0,5 kg hántolt tökmag
  • 0,5 kg hántolt napraforgó mag
  • 30 dkg mandula forgács
  • 5-6 db tojás – méretfüggő! Egyébként a találkozóra hozott ropogóst kizárólag tojásfehérjével készítették!
  • Fűszerek (egyéni ízlés szerint!):
    • 1 evőkanál só
    • Őrölt bors
    • Őrölt köménymag
    • Esetleg canney bors
    • Esetleg római kömény

Elkészítés:

  • A magokat keverd össze
  • A tojásokat is keverd ki a fűszerekkel
  • Elegyítsd össze a magokat a tojásokkal
  • Zsírpapírral bélelj ki tepsiket
  • Vékonyan hord fel a „tésztát” a tepsikre; lehet kanállal kör alakban is halmokat lapogatni!
  • Melegítsd elő a sütőt, majd a legalsó fokozaton süsd a ropogóst kb. 30 percig; Nézz rá, nehogy az alja megégjen

Zöldséges húsos kuglóf

Zöldséges-húsos kuglóf – A kép a Google images-ről való.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált sertés, vagy sertés-marha vegyesen, vagy darált csirkemell, vagy pulykamell
  • 1 kg vegyes zöldség
  • 3 db tojás; AIP-ban 2 ek. Nyílgyökér vagy NoCarb liszt, vagy tápióka keményítő
  • Fűszerek: só, őrölt bors, chili paprika vagy édes-nemes, kurkuma 2 dkg (ettől lett olyan szép sárga a kuglóf!); AIP fűszer – Provance-i fűszerkeverék
  • Petrezselyem
  • Zsír a kuglófforma kikenéséhez
  • Valamilyen paleo liszt a forma szórásához – pl. szezám vagy AIP-ban kókusz liszt; TED-ben tápióka keményítő

Elkészítés:

  • Vegyes zöldséget – pl. sárgarépa, fehérrépa, karórépa, paszternák, karalábé (Ilyen típusú mélyhűtött kockázott leveszöldségként kapható!) apróra felvágva főzd olyan puhára, hogy könnyen összetörhető legyen.
  • Keverd el a választott darált hússal és az egész tojásokkal/AIP-kompatibilis lisztekkel.
  • Amennyiben túl nedves lenne az alapanyagod, akkor tehetsz több lisztet is a keverékbe, tojásos feldolgozás esetén is.
  • Zsírral kend ki vékonyan a kuglóf formát, majd szórd meg liszttel, hogy majdan az étel az edényből könnyebben kiborítható legyen.
  • Előmelegített sütőben süsd a kuglófot közepes lángon kb. 35-40′-ig – Nézz rá, és amikor már pirul, akkor vedd ki!

Kávékrém fagylalt – pálcikásan vagy poharasan

Ez az édesség a krémbe kevert hab miatt fagylalt és nem jégkrém állagú lesz!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Készíts kávékrémet; én a link alatt látható kávékrém maradékát – kb. 2 dl-t használtam fel 4 db pálcás fagyi elkészítésére
  • 3 tojás fehérjét csipetnyi só hozzáadásával verd fel kemény habbá, és keverd el a krémmel
  • Tölts meg műanyag pálcikás fagyiformákat, vagy egyszerűen műanyag poharakba töltsd a fagyit és nyomj a poharakba műanyag kávéskanalakat, vagy a harmadik opció, hogy a poharakban lehűtöd a fagylaltod, és majdan dermedés után kikanalazod

Kávékrém

Kávékrém – Google

A ChufaMix beszerzési forrásához kattints a linkre!

Hozzávalók:

  • Kókusztej – készülhet ChufaMix-szel, vagy egyéb kókusztej recept alapján, illetve készen vásároltból!
  • 3 evőkanál eritrit; a TED-et követve szirupok (rizs, tápióka, agave) is használható édesítésre
  • 1 evőkanál nescafé vagy 1 dl erős fekete kávé
  • 3 tojás sárgája
  • 2 zacskó zselatin por vagy 12 lap zselatin, vagy egy evőkanál -(2 dkg) agar-agar
  • Mézecskalács fűszerkeverék vagy vanília – ízlés szerint

Elkészítés:

  • Keverj ki 2 dl tejet 3 db tojás sárgájával és 1 evőkanál eritrittel
  • 6-8 dl tejet – fekete kávé hozzáadásával és két evőkanál eritrittel forralj fel, majd a forró lébe – a hőfokot visszavéve -, folyamatos keveréssel elegyítsd el a tojások sárgájával kevert tejet
  • Ha a tej mennyisége kisebb, akkor a zselatin akár el is hagyható! – Látni fogod, hogy a krémed mennyire sűrűsödik.
  • Poharakba öntsd ki a langyosra hűlni hagyott krémet, és a tetejét szórd meg granulált kávéval, vagy tehetsz rá valamilyen gyümölcsdarabot
  • A maradékból fagylaltot készítettem! Lásd a következő receptet 😀