A recept és a képek Willson blogjáról valók; a recept folytatódik a „paleoldalon …” – a linkre kattintva – káposztás lángos és kenyérlángos receptekkel.
„Hozzávalók:
- 3 tojás (vagy annak megfelelő tojásfehérje)
- 2 evőkanál mandulaliszt
- 1 lapos kanálnyi pirított (őrölt) szezámmag
- só, őrölt kömény
- késhegynyi szódabikarbóna
- egy kevés citromlé
- reszelt fokhagyma (utólag is rákenhető)
- a sütéshez (liba)zsír
Elkészítés:
- A hozzávalókat alaposan összekeverjük, laza nokedlitészta állagúra.
- Fél órát pihentetjük és ha szükségét látjuk, mert besűrűsödött, még egy pici szódavízzel fellazítjuk.
- Érdemes a szódabikarbónát csak ekkor hozzátenni, és megkóstolni még nyersen a tésztát, nehogy sótlan maradjon.
- A masszába keverhetünk a reszelt fokhagyma helyett apróra vágott, zöld fokhagyma-levelet, snidlinget, (darált) sonka maradékot, vagy frissen kisütött libatepertőt…
- Forró libazsírral bőségesen kikent serpenyőben elterítjük és mindkét oldalán megsütjük.
- Sóval, fokhagymával, esetleg egy kevés (ráolvasztott) érett, kemény, reszelt sajttal fogyaszthatjuk.
- Főzelék mellé feltétnek, vagy akár önálló ételnek is kiváló.
- A hét közben összegyűlt tojás fehérje is alkalmas hozzá.
- Kerti grillezésnél a hideg lángost a parázs fölött lehet átsütni, hagyományos kenyérszelet helyett fogyasztható”.
Kunné Bea receptje és képe
- A süti előkészületei már előző nap elkezdődnek.
- Mozsárban törj össze 2 db csillagánizst, 4 db kardamomt és fél rúd fahéjat.
- Reszelj hozzá egy egész tonkababot*, majd 2 evőkanál kókuszzsírral melegítsd össze.
- Másnapig hagyd állni, lefedve.
- 30 dkg szezámmagot szárazon piríts meg, ezt is tedd félre.
- Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát folpackkal bélelj ki.
- 15 dkg diót apríts durvára, ehhez adj hozzá 18 db puha magozott, villával áttört datolyát.
- Gyúrd össze, és a tortaforma aljába simítsd bele.
-
Ezután daráld le a szezámmagot, 2 evőkanál mézet (a méz helyett lehet használni 7-8 szem puha magozott datolyát), 2 dl cocomast, csipet sót, az újból felolvasztott és leszűrt tonkababos kókuszzsírt.
-
Ezeket rakd turmixgépbe, és keverd krémes állagúra, olvasztott kókuszzsírt lehet még hozzá önteni, ha száraznak tűnik.
-
Kend a süti alsó rétegére és rakd hűtőbe.
-
A legfelső réteghez 4-5 kocka étcsokit 1 evőkanál kókuszzsírral olvassz össze, adj hozzá 1 púpos teáskanál kakaóport.
-
3 dl cocomast keverj habosra, és add hozzá az olvasztott csokit.
-
Kend rá a sütire.
-
Pár órát hűteni, és lehet szeletelni.
*Tonkabab „Ha otthon használják, nem kell félni tőle (mint ahogyan a fahéjtól sem szoktunk), mivel erős íze miatt egy babból nagyon keveset kell felhasználni. Mivel nem cukrászatban, hanem otthon használom fel, de ott is előszeretettel teszek bármibe, amibe csak lehet, a képen látható mennyiség nagyjából 4-5 évre elegendő, pedig tényleg sokat használom.” www.origo.hu
Panki zabos, kecskesajtos – kompromisszumos receptjét az alábbiakban 100%-osra átfogalmazom; a linkre kattintva Panki oldalán találod magadat 😀
„Ennél a receptnél nem írok pontos mennyiségeket, mert ízlés szerint alakíthatjuk aszerint, hogy köretnek, vagy egytálételnek készítjük el.
(Zablisztből palacsintákat sütünk, majd egymásra pakolva, metéltre vágjuk őket. Panki)
- Serpenyőben megpirítunk 15-20 dkg vékonyra csíkozott füstölt-főtt tarját (vagy bacont), majd kiszedjük, és a metéltre szórva félretesszük.
- A zsíron megfonnyasztunk 2-3 marék spenótlevelet, adunk hozzá 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, felöntjük 1-1,5 dl (zabtejszínnel Panki) kesudió tejföllel vagy kókusztejszínnel (BB), és jól megrotyogtatjuk.
- Sót és egyéb fűszert nem igényel. Hozzáadjuk a baconos tésztát, és jól összeforgatjuk. (A végén megszórtam kockázott házi kapros kecskesajttal. Panki) A végén megszórhatod kemény sajttal – pl. Cheddarral vagy Parmezánnal
- A képen göngyölt csirkemell (szintén kecskesajt van benne, és baconba göngyöltem) köreteként szerepel. Isteni volt!” A kecskesajt helyett göngyölj a baconba Cheddart (mostanában az Intersparban elérhető áron lehet kapni! BB)
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.